Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Horninové prostředí a půda (LUEB / L3EHP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUEB / L3EHP - Horninové prostředí a půda, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vznik a stavba zemského tělesa (jádro, plášť, kontinentální a oceánská kůra), chemické složení geosfér, vývoj zemské kůry (azoikum, archaikum, proterozoikum, paleozoikum, mezozoikum, terciér, kvartér) s vazbou na regionální geologii ČR (Český masiv, západní Karpaty).Geologická činnost exogenních (zvětrávání, svahové pohyby, činnost dešťové vody, vodních toků, podzemní vody, sedimentace, krasové jevy, geologická činnost větru, mrazu, jezer, moří) a endogenních sil (magmatismus, metamorfizmus, tektonika, zemětřesení).Horninotvorné nerosty (křemičitany, kysličníky, uhličitany, fosforečnany, halovce, sirníky, sírany, prvky, organické nerosty), horniny (vyvřelé, usazené, proměněné), klasifikace matečných hornin, geneze hornin (magmatismus, sedimentace, metamorfóza).Zvětrávání hornin (zvětrávání mechanické, chemické, biologické, závislost zvětrávání na vlastnostech hornin, na klimatu, zvětrávací typy, fosilní zvětrávání), zastoupení, rozložení a koloběh prvků na zemi (geochemické procesy).Úvod do pedologie (definice pojmu půda, environmentální a produkční funkce půdy, půdotvorné faktory, podmínky pedogeneze, koloběh látek).Mineralogické a mechanické složení půd (textura, půdní druh, zrnitost), fyzikální charakteristiky půdy (pevná, kapalná a plynná fáze, tepelné poměry, konzistence a technologické vlastnosti, barva).Chemické a fyzikálně-chemické vlastnosti půd (obsah, výskyt, funkce prvků, půdní roztok, procesy rozpouštění, půdní koloidy, kationtová výměnná kapacita, nasycenost sorpčního komplexu, sorpce kationtů, aniontů, půdní reakce, pufrovitost, redukčně oxidační poměry).Organický podíl půdy (půdní organismy, jejich činnost, hlavní zástupci, transformace, koloběh C a N v půdě, organická hmota v půdě, tvorba, složení a třídění humusu).Pedogenetické procesy (definice, podstata, systematika a klasifikace), diagnostické horizonty a vlastnosti půd.Charakteristika skupin půdních typů, klasifikace (FAO, MKSP), hlavní rysy geografie půd světa, metody průzkumu a informační systém o půdě (DZP, GIS, monitoring)

Získané způsobilosti

Student získá speciální odborné znalosti a dovednosti z problematiky horninového prostředí a pedologie. Bude schopen, v kontextu s dalšími odborníky, navrhnout opatření vedoucí ke snížení, resp. odstranění příp. antropogenních rizik, podílejících se na degradaci horninového a půdního prostředí.

Literatura

Kozák J. Atlas půd České republiky. Praha, 2009. KUKAL Z., REICHMANN F. Horninové prostředí ČR - jeho stav a ochrana. Praha, 2000. ISBN 80-7075-413-00.Vopravil J. Půda a její hodnocení. Praha, 2010. Šimek M. Základy nauky o půdě. České Budějovice, 2003.

Požadavky

Doporučená účast na přednáškách.

Garant

doc. Ing. Vladimír Adamec, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Adamec, CSc.