Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdroje rizik v chemickém průmyslu (LUEB / L3EZR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUEB / L3EZR - Zdroje rizik v chemickém průmyslu, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní představy a pojmy, legislativa.2. Přehled rizikových faktorů v chemickém průmyslu, individuální a společenské riziko.3. Klasifikace chemických látek, bezpečnostní list.4. Základní fyzikálně-chemické charakteristiky plynných látek.5. Základní fyzikálně-chemické charakteristiky kapalných a pevných látek.6. Základy termodynamiky a termochemie, katalýza.7. Základy chemické kinetiky.8. Součásti chemických technologií z hlediska zdrojů rizik.9. Prevence požárů a výbuchů, inertní prostředí, statická elektřina.10. Nezařazené zdroje rizika, případová studie.11. Rizika v dopravě chemických látek.12. Stromy poruch, stromy událostí.13. Tvorba scénářů, analýza vlivu lidského faktoru.14. Identifikace zdroje rizika, HAZOP, DOW index exploze a toxicity.

Získané způsobilosti

Znalosti získané při studiu předmětu studenti uplatní ve své praxi, při řešení otázek prevence a likvidace havárií a mimořádných událostí spojených s únikem nebezpečných chemických látek do volného životního a pracovního prostředí, ohrožující životy a zdraví obyvatel, faunu a floru, stejně tak i poškozující majetek. Znalosti uplatní zejména při řešení otázek monitorování, detekce, dekontaminace, ochrany a dalších opatření. Znalosti předmětu jsou předpokladem pro pochopení a zvládnutí navazujících předmětů řešící problematiku environmentální bezpečnosti a řízení environmentálních rizik.

Literatura

FARAZMAND, A. Handbook of crisis and emergency management. 2001. Adámková M. Nebezpečné chemické látky a přípravky, včetně prevence závažných havárií. Praha, 204. ISBN 80-86229-80-7.MŽP ČR. Postup zpracování analýzy rizika. Metodický návod OEŠ MŽP ČR. Věstník MŽP ČR. Praha, 1996. PALEČEK, J., LINHART, P., HORÁK, J. Toxikologie a bezpečnost práce v chemii. VŠCHT Praha, 1999. ISBN 80-7080-266-9.Crowl,D.,A., Louvar, J., F. Chemical Process Safety. New York, 1990. ISBN 0-13-129701-5.Lees, F., P. Prevention in the Process Industries. London, 1996. ISBN 0 7506 1547 8.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška. Úspěšné složení kombinované zkoušky.

Garant

doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.