Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Potravinová bezpečnost (LUEB / L4EPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUEB / L4EPB - Potravinová bezpečnost, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice pojmů základní pojmů.Místo potravinové bezpečnosti země v bezpečnosti státu, determinanty potravinové bezpečnosti, systém zásobování obyvatelstva.Vymezení problémů spjatých s potravinovou bezpečností (globalizace, rozvojové země, udržitelný rozvoj).Aktuálnost problematiky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti v ČR.Analýza míry zajištění potravinové bezpečnosti v ČR, silový index potravinové bezpečnosti, možné metody výpočtu potravinové bezpečnosti.Strategický rámec potravinové bezpečnosti z hlediska zásadních dokumentů ČR, institucionální rámec potravinové bezpečnosti.Trh potravin v ČR, problematika nabídky a poptávky potravin, cenová dostupnost kvalitních potravin, souvislost s potravinovou soběstačností a bezpečností.Stravování obyvatelstva v krizových situacích, nutriční a ekonomické aspekty, analýza rizik, logistické aspekty.Globalizace a integrace a jejich důsledky v zemědělské produkci.Společná zemědělská politika, historický vývoj, protekcionismus v evropském zemědělství, jeho příčiny a důsledky.Globální a mezinárodní trh potravin a udržitelný rozvoj.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu mají studenti:- znalosti, které studentům umožní vysvětlit a objasnit problematiku potravinové bezpečnosti- schopnost diskutovat o úloze státu v oblasti zajištění potravinové bezpečnosti- schopnost definovat a interpretovat problematiku potravinové bezpečnosti v souvislosti s členstvím v EU a v souvislostech globálních- vyvodit obecné závěry týkající se problematiky potravinové bezpečnosti- argumentovat a obhájit svůj názor týkající se problematiky potravinové bezpečnosti

Literatura

Kuna Zbyněk. Demografický a potravinový problém světa. Praha, 2010. ISBN 978-80-7357-588-5.http://vyuka.flkr.utb.cz/ŠEFČÍK, Vladimír, LUKÁŠKOVÁ, Eva a Jiří CHLACHULA. Environmental and socio-economic aspects of food production security of the Czech Republic. Poznaň, Polsko, 2011. ČECHURA Lukáš. Zdroje a limity růstu agrárního sektoru. Praha, 2009. ISBN 978-80-7357-493-2.LAWRENCE Geoffrey, LYONS Kristen and Tabatha Wallington. Food Security, Nutrition and Sustainability. Velká Británie, 2011. ISBN 978-18-4971-387-0.Stachowiak Zenon. Potravinová bezpečnost země. Brno, 2003.

Požadavky

Doporučená účast na přednáškách. Semestrální projekt (týmové řešení) na zadané aktuální téma.

Garant

Ing. Eva Lukášková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Lukášková, Ph.D.