Předmět Potravinová bezpečnost (LUEB / L4EPB)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUEB / L4EPB - Potravinová bezpečnost, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Definice pojmů základní pojmů.Místo potravinové bezpečnosti země v bezpečnosti státu, determinanty potravinové bezpečnosti, systém zásobování obyvatelstva.Vymezení problémů spjatých s potravinovou bezpečností (globalizace, rozvojové země, udržitelný rozvoj).Aktuálnost problematiky potravinové bezpečnosti a potravinové soběstačnosti v ČR.Analýza míry zajištění potravinové bezpečnosti v ČR, silový index potravinové bezpečnosti, možné metody výpočtu potravinové bezpečnosti.Strategický rámec potravinové bezpečnosti z hlediska zásadních dokumentů ČR, institucionální rámec potravinové bezpečnosti.Trh potravin v ČR, problematika nabídky a poptávky potravin, cenová dostupnost kvalitních potravin, souvislost s potravinovou soběstačností a bezpečností.Stravování obyvatelstva v krizových situacích, nutriční a ekonomické aspekty, analýza rizik, logistické aspekty.Globalizace a integrace a jejich důsledky v zemědělské produkci.Společná zemědělská politika, historický vývoj, protekcionismus v evropském zemědělství, jeho příčiny a důsledky.Globální a mezinárodní trh potravin a udržitelný rozvoj.
Získané způsobilosti
Po absolvování předmětu mají studenti:- znalosti, které studentům umožní vysvětlit a objasnit problematiku potravinové bezpečnosti- schopnost diskutovat o úloze státu v oblasti zajištění potravinové bezpečnosti- schopnost definovat a interpretovat problematiku potravinové bezpečnosti v souvislosti s členstvím v EU a v souvislostech globálních- vyvodit obecné závěry týkající se problematiky potravinové bezpečnosti- argumentovat a obhájit svůj názor týkající se problematiky potravinové bezpečnosti
Literatura
Kuna Zbyněk. Demografický a potravinový problém světa. Praha, 2010. ISBN 978-80-7357-588-5.http://vyuka.flkr.utb.cz/ŠEFČÍK, Vladimír, LUKÁŠKOVÁ, Eva a Jiří CHLACHULA. Environmental and socio-economic aspects of food production security of the Czech Republic. Poznaň, Polsko, 2011. ČECHURA Lukáš. Zdroje a limity růstu agrárního sektoru. Praha, 2009. ISBN 978-80-7357-493-2.LAWRENCE Geoffrey, LYONS Kristen and Tabatha Wallington. Food Security, Nutrition and Sustainability. Velká Británie, 2011. ISBN 978-18-4971-387-0.Stachowiak Zenon. Potravinová bezpečnost země. Brno, 2003.
Požadavky
Doporučená účast na přednáškách. Semestrální projekt (týmové řešení) na zadané aktuální téma.
Garant
Ing. Eva Lukášková, Ph.D.
Vyučující
Ing. Eva Lukášková, Ph.D.