Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vinařská technologie (LUEB / T5VT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUEB / T5VT - Vinařská technologie, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Složení hroznů révy vinné, jejich kvalitativní zatřídění do jakostních skupin.2) Technologické postupy výroby vín bílých, získávání hroznové šťávy a její příprava pro fermentační proces řízení fermentačního procesu.3) Technologické postupy výroby vín růžových, přípravy hroznů. Jejich lisování a průběh fermentačního procesu.4) Technologické postupy výroby vín červených, příprava rmutu pro fermentaci, řízení fermentace a celého procesu a celého stádia lisování rmutu.5) Úprava obsahu cukrů a kyselin přislazováním a odkyselováním moštů a rmutů, použití aditiv.6) Základní chemické, biochemické a enologické analýzy v technologii vína.7) Kultury kvasinek, jejich přehled, charakteristika, teorie kvasných procesů a praktická aplikace.8) Nedostatky a vady vína způsobené prostředím a dalšími vnějšími vlivy v průběhu pěstitelských a technologických postupů.9) Nemoci (choroby) vína vznikající vlivem mikroorganizmů, pocházející od sklizňových operací a z průběhu celého technologického postupu.10) Zvláštnosti a odlišnosti vín, importovaným v cisternách a určených pro další úpravu a zpracování.11) Výroba vín dezertních a všech aromatizovaných produktů ve smyslu novelizovaného nařízení Evropského parlamentu a Rady ES 1601.12) Výroba vín šumivých a perlivých, ve smyslu platného Zákona o vinohradnictví a vinařství ČR a příslušných novelizovaných nařízení Evropského společenství.13) Příprava dalších produktů fermentovaných i nefermentovaných na bázi hroznové šťávy a vína.14) Základy enologického a senzorického hodnocení různých typů vín a jejich vzájemné vztahy.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu se bude orientovat v otázkách původu, technologie a charakteristikách jednotlivých odrůd a typů vín včetně základního legislativního rámce. Bude disponovat poznatky z oblasti klíčových technologických operací v celém rozsahu výroby "z vinice do sklenice". Bude se umět orientovat v základní problematice řízení a kontroly celého technologického procesu.

Požadavky

Odpovídající znalosti z biologie, mikrobiologie, biochemie, anorganické, organické, analytické chemie. Znalost základních technologických výpočtů.

Garant

doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.