Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Principy úchovy potravin (LUEB / TAPUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUEB / TAPUP - Principy úchovy potravin, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Chemické složení konzervárenských surovin z aspektu konzervace.- Činitelé ovlivňující údržnost potravin a jejich klasifikace.- Vylučování mikroorganismů z prostředí.- Tepelná sterilace, výpočet kontrolních kritétií sterilačního režimu.- Aplikace osmoanabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace xeroanabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace psychroabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace kryoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace chemoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace cenoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Přehled technologických procesů u hlavních skupin konzervárenských výrob.- Technologická specifika při provozní aplikaci přímých konzervačních metod.- Technologická specifika při provozní aplikaci nepřímých aplikaci konzervačních metod.- Technologie speciálních konzervárenských výrob.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o technologických principech a operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých typů konzervárenských výrobků. Rozumí základním chemickým procesům, ke kterým dochází v průběhu zpracování konzervárenských surovin. Student se orientuje v základních jakostních vadách konzervovaných potravin. Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost výrobků a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik. Student ovládá základní typy a způsoby balení konzervovaných potravin.

Literatura

KYZLINK, V. Základy konzervace potravin. Praha : SNT, 1980. VALÁŠEK, P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín, 2007. ISBN 978-80-7318-587-9.ROP, O., VALÁŠEK, P., HOZA, I. ROTeoretické principy konzervace potravin I.- Hlavní konzervárenské suroviny. UTB ve Zlíně, 2005. INGR, I. Základy konzervace potravin. MZLU Brno, 1997. FRANCIS, FREDERICK, J. Encyclopedia of Food Science and Technology (2nd Edition) Volumes 1-4. John Wiley & Sons. John Wiley & Sons, 2003. ISBN 978-1-59124-460-8.ZEUTHEN, P., BOGH-SORENSEN, L. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing., 2003. ISBN 978-1-85573-.KYZLINK, V. Principles of food preservation. KYZLINK, V. P ELSEVIER Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990. ISBN 0-444-98844-0.

Požadavky

Zápočet: podmínkou udělení zápočtu je 70 % účasti na seminářích, absolvování min. 1 průběžného kontrolního testu, splnění zápočtového testu min. na 70 %. Způsob zakončení předmětu: zkouška. (podmínkou je udělený zápočet). Písemný test před ústní zkouškou: získání min. 70 % z možných bodů. Ústní zkouška: prokázání odpovídajících znalosti probíraných tématických okruhů.

Garant

doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.

Vyučující

Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.