Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie a hodnocení vína (LUEB / TYVTH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUEB / TYVTH - Technologie a hodnocení vína, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Původ révy vinné, historie jejího pěstování a vinařství2. Charakteristika nejexponovanějších odrůd hroznů révy vinné3. Technologie zpracování hroznů a výroba vín z bílých odrůd révy vinné4. Technologie zpracování hroznů a výroba vín z modrých odrůd révy vinné5. Rozdělení vín dle různých hledisek a typů, vína s přívlastkem, vína tichá, šumivá, aromatizovaná, dezertní6. Speciální vinařské a doprovodné vinařské technologie, nealkoholické nápoje na bázi hroznů7. Vína, dostupná ve světě, jejich základní charakteristiky a vlastnosti ve srovnání s tuzemskými víny, terroir vína8. Transport a skladování vína ve velkoobjemových obalech a přepravních prostředcích9. Stáčení vína do lahví, hlavní zásady skladování a ošetřování vína v lahvích10. Vína vhodná k archivaci, vlastní archivace a její účel11. Způsoby a zásady hodnocení vín ve vztahu k jejich původu a zamýšlenému použití12. Základy degustace vín, řízená degustace, základy someliérství13. Hlavní zásady při prezentaci a podávání vín v zážitkové gastronomii14. Kompatibilita vín s podávanými pokrmy, hlavní zásady jejich vzájemné kombinace

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu se bude orientovat v otázkách původu, technologie a charakteristikách jednotlivých odrůd a typů vín nejen u nás, ale i ve světě. Bude vybaven poznatky z oblastí, jako jsou výběr, transport, skladování a ošetřování základních typů vín. Obdrží také informace o kompatibilitě vín s pokrmy, o způsobech hodnocení a podávání vín.

Požadavky

Odpovídající znalosti z biologie, mikrobiologie, biochemie, anorganické, organické, analytické chemie. Znalost základních technologických výpočtů.

Garant

doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.