Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Informatika (LUKR / L1CIN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / L1CIN - Informatika, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je seznámit studenty s těmito tematickými celky:Úvod do informatiky.Matematický aparát v teorii informace I.Matematický aparát v teorii informace II.Základy statistiky - náhodná veličina a její typy, hustota pravděpodobnosti, pravděpodobnostní funkce, distribuční funkce. Typy a grafy rozdělení pravděpodobnosti. Číselné soustavy. Definice informace, signálu, abecedy.Hartleyho a Shannonova formule informační hodnoty. Entropie. Graf entropie. Přenosová soustava -- zdroje zpráv spojité a diskrétní. Redundance. Přenos informace -- přenosový kanál, jeho vlastnosti, typy kanálů spojité a diskrétní.Kódování - elementární teorie kódování, pojem kód, zdrojová a přenosová abeceda, dekódování, rozdělení kódů. Rovnoměrné kódy, nerovnoměrné kódy. Efektivní kódy - binární strom, průměrná délka slova, efektivnost kódu, Shannon-Fanova metoda, Huffmanova metoda. Bezpečnostní kódy - detekční a korekční schopnosti kódu. Hammingova vzdálenost. Lineární kódy, nelineární kódy - inverzní kód. Parita. Systematické a nesystematické kódy.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základech kódovacích technik, bezpečnostních kódů a kódování. Interpretuje teorii pravděpodobnosti. Kriticky pracuje se zdroji zpráv.

Literatura

Zelinka, Ivan. Aplikovaná informatika aneb úvod do fraktální geometrie, buněčných automatů [2005]. 2. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati, Fakulta technologická, 2005. ISBN 8073182750.Farana, R. Kapitoly ze základů informatiky. Ostrava : VŠB-TU, 2003. ISBN 80-248-0265-1.VLČEK, K. Komprese a kódová zabezpečení v multimediálních komunikacích. Ben, Praha, 2004. Rosman a kol. Základy informatiky. Skripta UTB ve Zlíně, FaME Zlín, 2003. 2. vyd. ISBN. ISBN 80-7318-142-8.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetPožadavkem pro udělení zápočtu je 80% aktivní účast na cvičeních, průběžné plnění a odevzdávání zadaných úkolů do seminářů, úspěšné absolvování 2 průběžných a 1 závěrečného zápočtového testu, (každého minimálně se správností odpovědí 50 %).

Garant

doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.Ing. Jakub RakIng. Petr SvobodaMgr. Danuše Ulčíková