Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné právo a základní související pře (LUKR / L2OVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / L2OVP - Veřejné právo a základní související pře, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Rozdělení státních orgánů, moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní, zákonodárné sbory, jejich vývoj ve světě a současný stav, náplň jejich činnosti, úloha nejvyšších výkonných orgánů, místní, územní orgány, jejich pravomoci a úkoly, tzv. mocenské orgány ve státě, role státu při tzv. klidném, mírovém vývoji a při krizových událostech a situacích, zejména při válečném nebezpečí či přírodních katastrofách nebo závažných situacích a stavech v rozporu se zákony státu či mezinárodními právními normami.

Získané způsobilosti

Student s patřičnými vědomostmi z tohoto předmětu bude moci jednoduššeji pokračovat v navazujích předmětech právního, ekonomického či krizového charakteru apod. na naší fakultě a měl by získat i potřebné znalosti pro jejich případné použití v navazujícím magisterském studiu. Vědomosti by pak měl samozřejmě též zúročit ve svém budoucím povolání v orgánech státní správy i samosprávy a i v mnohých soukromých firmách různého zaměření.

Literatura

ÚZ. u. př. ČNR č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod. ÚZ. ú. z. č. 1/1993 Sb., ústava ČR. ÚZ. z. č. 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu. ÚZ. z.č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Petr Průcha. Správní právo. ÚZ. Trestní řád. ÚZ. Trestní zákon. Maňásek, Mauer. Ústava jako základní zákon státu. Zlín, 2013. ISBN 9787-80-7454-245-.Jan Filip. Ústavní právo, 2010. ÚZ. z. č. 500/2004 Sb., správní řád.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetPožadavky jsou především aktivní účast na seminářích, nejlépe stroprocentní, a vhodná by byla i častá účast na přednáškách. K uzavření předmětu bude vyučující požadovat splnění předepsaných úkolů a nabytí odpovídajících vědomostí, s kterými budou studenti seznámeni.

Garant

JUDr. Jaromír MaňásekJUDr. Pavel Mauer

Vyučující

JUDr. Jaromír MaňásekJUDr. Pavel Mauer