Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost informací (LUKR / L2RBI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / L2RBI - Bezpečnost informací, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vymezení základních pojmů oblasti bezpečnosti, struktura bezpečnosti, úrovně řešení bezpečnosti. Informační systém řízení bezpečnosti (ISŘB/ISMS), komponenty, smysl pojetí, místo řízení bezpečnosti informačních systémů.Normativní rámec (ČSN ISO, ANSI, BS, ČNI, standardy ústředních státních orgánů), orgány státní správy ve vztahu k bezpečnosti informací, informačně bezpečnostní legislativa ČR.Způsoby využití bezpečnostních norem a legislativy v rámci organizace a zásady certifikace.Analýza a řízení rizik informačního systému organizace, bezpečnostní politika.Fyzická bezpečnost informací, postupy a metodika jejího zajišťování.Komunikační a počítačová bezpečnost informací, řízení přístupů, autorizace, autentizace, šifrování, elektronický podpis, firewall, email, viry. Kryptografie, principy práce vybraných algoritmů.Administrativní bezpečnost informací jako manažerský koncept řízení organizace.Zpracování dokumentace, organizační struktury, stupně odpovědnosti, pravomoci, BIA (bezpečnost informační administrativy) analýza kritických funkcí a procesů v organizaci, DRP.Audit ISMS s důrazem na IS/ICT, techniky a postupy auditu, auditorská zpráva. Certifikační řízení, typy certifikátů, certifikační autority, atestace.Trendy v bezpečnosti informací, biometrika, čipové karty, snímání otisků, snímání oční sítnice. Vnitřní komunikace informací (uvnitř organizace, firmy, pracovní skupiny).Bezpečnost a ochrana soukromí v prostředí webu. Ochrana osobních údajů, utajovaných informací. Bezpečnostní projekt ochrany informací, plán kontinuity činností IS, bezpečnostní směrnice.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu bude se umět orientovat v možnostech zabezpečení informačních technologií. Bude znát oblast informačních systémů (data, informace, měření informace, proces zpracování dat), informačních zdrojů, možnostmi komunikace, ochranou informací (utajované skutečnosti, ochrana osobních údajů, elektronický podpis a certifikační autorita, svobodný přístup k informacím, počítačová kriminalita) a systémovou integrací do oblastí krizového řízení (modernizace administrativy, uživatelské informační kiosky, internet ve veřejné správě, portály měst a obcí, e-government). Bude umět aplikovat zásady bezpečnosti informací do své odbornosti.

Literatura

Jašek, Roman. Informační a datová bezpečnost. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta managementu a ekonomiky, 2006. ISBN 80-7318-456-7.Doucek, Petr. Řízení bezpečnosti informací. 1. vyd. Praha : Professional Publishing, 2008. ISBN 978-80-86946-88-7.Dostálek, L. a kol. Velký průvodce protokoly TCP/IP: Bezpečnost. Praha: Cpress., 2003. ISBN 80-7226-849-X.Singh, Simon. Kniha kódů a šifer : tajná komunikace od starého Egypta po kvantovou kryptografii. 1. vyd. v českém jazyce. Praha : Dokořán, 2003. ISBN 80-7203-499-5.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočetPožadavkem pro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích (účast minimálně 80 procent), průběžné plnění zadaných úkolů do seminářů a napsání zápočtové práce. K ústní zkoušce postupují pouze studenti, kteří mají udělený zápočet.

Vyučující

doc. Mgr. Roman Jašek, Ph.D.Ing. Petr Navrátil, Ph.D.Ing. Petr Svoboda