Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Krizové plánování a řízení I (LUKR / L3OKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / L3OKP - Krizové plánování a řízení I, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Úvod do předmětu, charakteristika krizového řízení, definice, základní pojmy.-Podstata, předmět a cíle krizového řízení.-Stručná historie a vývoj krizového řízení.-Mezinárodní přístupy ke krizovému řízení.-Krizové stavy a krizové situace.-Orgány krizového řízení, práva a povinnosti právnických a fyzických osob.-Legislativní prostředí krizového řízení.-Kritická infrastruktura a cíle její ochrany-Strategie ochrany kritické infrastruktury, ODOS, OMN.-Bezpečnostní systém pro ochranu kritické infrastruktury.-Ekonomické aspekty zabezpečení krizového řízení.-Zásady a způsoby plánování.-Specifika krizového plánování.-Krizové plány a jejich druhy.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu zná charakteristiku, cíle a úkoly krizového řízení. Je schopen rozpoznat krizové stavy a situace. Je seznámen s orgány a legislativou krizového řízení, postupy při ochraně kritické infrastruktury. Zná zásady a způsoby krizového plánování a druhy krizových plánů.

Literatura

ŠENOVSKÝ, M., ADAMEC, V., VANĚK,M. Bezpečnostní plánování. Ostrava: SPBI Spektrum, 2006. ISBN 80-86634-52-4.SMETANA, Marek, Danuše KRATOCHVÍLOVÁ ml., Danuše KRATCHVÍLOVÁ. Havarijní plánování. Computer Press, 2010. ISBN 978-80-251-2989-0.KRATOCHVÍLOVÁ, D. Havarijní plánování. I., II., III. SPBI, Ostrava. PROCHÁZKOVÁ, D, ŘÍHA, J. Krizové řízení. Praha: MV-generální ředitelství HZS ČR, 2004. ISBN 80-86640-30-2.Antušák, Emil. Krizový management : hrozby - krize - příležitosti. Vyd. 1. Praha : Wolters Kluwer Česká republika, 2009. ISBN 978-80-7357-488-8.-. Metodika civilního nouzového plánování. Výbor pro civilní nouzové plánování, Praha, 1998. -. Metodika obranného plánování. Výbor pro obranné plánování , Praha, 1998. HORÁK R., KRČ, M., ONDRUŠ, R., DANIELOVÁ, L. Průvodce veřejným řízením pro veřejnou správu. Praha: Linde, a.s., 2004. -. Usnesení Bezpečnostní rady státu č.87/2000 Sb., k obecným zásadám krizového plánování ČR. -. Zákon č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení .

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPožadavkem pro udělení zápočtu je aktivní účast a vystoupení na seminářích ( přítomnost minimálně 70%), průběžné plnění zadaných úkolů a napsání zápočtové práce. Po splnění zápočtu se student může přihlásit k ústní zkoušce.

Garant

doc. Ing. Ivan Mašek, CSc.

Vyučující

Ing. Ján Káčer, Ph.D.doc. RSDr. Václav Lošek, CSc.Ing. Ján Káčer, Ph.D.doc. RSDr. Václav Lošek, CSc.