Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná informatika (LUKR / L5OAI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / L5OAI - Aplikovaná informatika, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Informační společnost, význam informací v globálním světě-Základní používaná terminologie. Hardware. Množství informace a entropie. Architektura informačních prostředků. Struktura PC.-Základní terminologie informatiky, data a informace, kódy a kódování.-Software, programové prostředky počítačů, přehled, rozdělení.-Základy teorie pravděpodobnosti.-Základní služby internetu, informační bezpečnost, viry, antivirové programy, etika chování na netu.-Ergonomie práce na počítači.Kombinatorika.-Aplikační informatika - programové prostředky počítačů.-Počítačové sítě ,síťová architektura, součásti sítě, klasifikace sítí.-Oblast monitorování - Přehled softwarových produktů.Tabulkové procesory - Excel -rozhodovací tabulky.-Architektura informačních systémů. Expertní systémy, stromové struktury rozhodování. Riziko jako předmět kvantitativní analýzy. RiskAn - podpora analýzy a hodnocení rizik - obecný algoritmus KŘ.-Oblast civilního nouzového plánování. TerEx - modelování úniku nebezpečných chemických látek.-Informační strategie organizace. Oblast modelování - Přehled softwarových produktů, s jejichž pomocí je možné modelovat situace, ke kterým může dojít při řešení mimořádných situací. EmOff - Emergency Office.-Architektura informačních systémů pro krizové řízení.-Simulace krizových a mimořádných situací. Vlna - systém pro simulaci povodní.-Krizové plánování pomocí výpočetní techniky. MS Access

Získané způsobilosti

Absolventi oboru jsou schopni podílet se na řešení úkolů zaměřených na analýzu a vyhodnocení bezpečnostních rizik, plánování, organizování, realizaci a kontrolu činností prováděných v souvislosti s řešením mimořádných událostí a krizových situací za pomocí výpočetní techniky. Disponuji znalostmi a dovednostmi v oblasti ICT podpory krizového a havarijního plánování, získávání, ukládání a zpracovávání informací z krizových oblastí a následného rozhodování. Prvořadou dovedností absolventů je schopnost aplikovat matematické metody při plánování a řízení procesů, zhušťování a třídění hromadných dat v oblasti ekonomiky a krizového řízení. Absolventi jsou schopni využívat specifické informační technologie pro uplatnění těchto metod v praxi.

Literatura

Lukáš, Luděk. Informační management v bezpečnostních složkách. 1. vyd. Praha : Ministerstvo obrany České republiky, 2008. ISBN 978-80-7278-460-8.Josef Požár. Manažerská informatika. Praha, 2003. ISBN 80-7251-139-4.Štědroň, Bohumír. Manažerské řízení a informační technologie. 1. vyd. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2052-4.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích (účast minimálně 80 procent), průběžné plnění zadaných úkolů do seminářů a napsání zápočtového testu (minimálně se správností odpovědí 70 procent). K ústní zkoušce postupují pouze studenti, kteří mají udělený zápočet.

Garant

Ing. Jakub Rak

Vyučující

Ing. Jakub RakIng. Jakub RakIng. Petr SvobodaMgr. Danuše Ulčíková