Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Požární ochrana (LUKR / L5OPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / L5OPO - Požární ochrana, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Úvod do studia předmětu, vymezení základních pojmů.-Právní normy dotýkající se požární ochrany v České republice.-Požární ochrana u právnických osob a podnikajících fyzických osob.-Základní předpoklady hoření a podmínky pro hoření, třídy požáru, požárně technické charakteristiky látek.-Příčiny vzniku požáru, parametry požáru a zásady likvidace požáru.-Vyšetřování příčin požáru.-Požární bezpečnost staveb I.-Požární bezpečnost staveb II.-Elektrická požární signalizace a stabilní hasící zařízení.-Technické prostředky na likvidaci požárů a na záchranné práce.-Organizační struktura Hasičského záchranného zboru a jednotek požární ochrany.-Hašení požáru, požární útok a požární obrana, výpočet sil a prostředků.-Dokumentace zdolávání požáru.-Požární bezpečnost vybraných technických a technologických zařízení.

Získané způsobilosti

Absolvováním předmětu získají studenti teoretické znalosti v řešení praktických otázek spojených s problematikou ochrany před požárem, které mohou uplatnit ve své budoucí praxi.

Literatura

Kopecký, Karel. Požární ochrana a bezpečnost v praxi : otázky a odpovědi. 1. vyd. Praha : Grada, 2004. ISBN 8024707292.DAMEC,J. a kol. Vybrané kapitoly z požární ochrany I. Ostrava: VŠB ? TU, FBI,, 2003. ISBN 80-86634-98-1.BEBČÁK,P. a kol. Vybrané kapitoly z požární ochrany III. Ostrava: VŠB ? TU, FBI, 2004. ISBN 80-86634-98-1.ŠENOVSKÝ,M. Základy požární taktiky. Ostrava: SPBI, 2001. ISBN 80-80111-73-3.ŠENOVSKÝ,M., ADAMEC,V. Management záchraných prací II. Operační střediska. Ostrava: SPBI, 2003. RATAJSKÝ,J. Návrh komplexní elektronické ochrany objektu před požárem a neoprávněným vniknutím. Zlín: UTB, 2008. BRUMOVSKÁ,I. a kol. Požární ochrana ? přiručka pro podnikatele. Praha: MV ? GŘHZS ČR, 2004. ISBN 80-86640-31-0.HEINZOVÁ,M. Profesní příprava příslušníka Hasičského záchranného sboru ČR. 2007. -. Webové stránky Ministerstva vnitra ? generálního ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky řešící studované problémy.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet:aktivní účast na cvičeních (80 %),průběžné plnění zadaných úkolů na jednotlivé cvičení,plnění podmínek písemného testu (počet správných odpovědí více než 50 %).Zkouška:zkoušku absolvují studenti, kterým byl udělený zápočet,znalost problematiky uvedené v obsahu předmětu.

Garant

doc. Ing. Miroslav Tomek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Tomek, Ph.D.