Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická služba (LUKR / L5OZS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / L5OZS - Zdravotnická služba, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- úvod do předmětu, zdravotnická záchranná služba (ZZS) jako součást IZS, vymezení základních pojmů- základní úkoly ZZS, organizace sítě ZZS- poskytovatel ZZS a organiozace zdravotnických zařízení ZZS- zdravotnické operační středisko a pomocné operační středisko- úkoly výjezdových základen a výjezdových skupin- pracoviště krizové připravenosti a letecká záchranná služba- medicína katastrof, definice a specifické rysy medicíny katastrof- organizační problémy záchranných akcí, zdravotnické třídění, lékařská první pomoc, zásady přednemocniční neodkladné péče- poskytování rychlé zdravotnické a lékařské pomoci při MU a KS- organizace hygienické služby, hygienická a proti epidemiologická opatření při povodních, velkých průmyslových havariích, epidemiích a nákazách- působnost ministerstva a kraje, financování ZZS

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu bude znát základní úkoly zdravotnické záchranné služby, organizaci sítě zdravotnické záchranné služby, úkoly zdravotnického operačního střediska, určení a zásady použití výjezdových skupin a letecké záchranné služby, medicínu katastrof, zásady přednemocniční neodkladné péče, poskytování rychlé zdravotnické a lékařské pomoci při mimořádných událostech.

Literatura

DOBIÁŠ. V. Prednemocničná urgentná medicína. Martin: Osveta, 2007. LEJSEK, J. a kol. První pomoc. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2090-9.Petržela, M. První pomoc pro každého. Praha: Grada Publishing, a.s., 2007. MV ČR-OBP. Civilní krizové řízení v EU ? Policejní mise. Praha, 2004. SMETANA, M., KRATOCHVÍLOVÁ, D. Integrovaný záchranný systém a jeho složky. Zdravotně sociální fakulta Ostravské univerzity, Ostrava, 2007. Bydžovský, Jan. Předlékařská první pomoc. Vyd. 1. Praha : Grada, 2011. ISBN 978-80-247-2334-1.SOUČEK, Z., BURIAN, J. Strategické řízení zdravotnických zařízení. Praha: Professional Publishing, 2007. PUSTELNÍK, K., JAROŠOVÁ, D. Úvod do studia zdravotnických systémů. Ostrava, 2003.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPožadavkem pro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích (přítomnost minimálně 70 %), průběžné plnění zadaných úkolů a napsání zápočtové práce. Po splnění zápočtu se student může přihlásit k ústní zkoušce.

Garant

PhDr. Petr Snopek, DiS.

Vyučující

Mgr. Dana TománkováMgr. Dana Tománková