Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Likvidace havárií a katastrof (LUKR / L6OLH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / L6OLH - Likvidace havárií a katastrof, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Úvod do studia. Základní pojmy. Řešení průmyslových a jaderných havárií v EU.-Typy havárií, únik nebezpečných škodlivin z různých druhů průmyslových komplexů. Chemický a -otravinářský průmysl.-Likvidace základních typů havárií.-Únik ropných látek. Vliv úniku ropných látek na životní prostředí.-Způsoby likvidace ropných látek. Ochrana osob.-Dopravní havárie. Únik nebezpečných škodlivin. Požáry skladů a zařízení. Likvidace následků.-Toxické znečistění složek životního prostředí.-Řešení znečistění a likvidace toxických látek.-Radioaktivní havárie a katastrofy.-Klasifikace jaderných havárií, poruch, odchylek a katastrof.-Likvidace radioaktivní kontaminace.-Ostatní havárie a katastrofy. Nápravná opatření.-Přírodní katastrofy. Likvidace následků přírodních katastrof.-Ochrana životního prostředí. Odpadové hospodářství. Prevence. Vzdělávání. Informovanost obyvatelstva v oblasti havárií chemických provozů a.jaderných zařízení.

Získané způsobilosti

Student je schopen řešit základní druhy a typy havárií a ovládá legislativu.

Literatura

ŠENOVSKÝ, M., ADAMEC, V., HANUŠKA, Z. Integrovaný záchranný systém. : SPBI Spektrum, 2005. ISBN 80-86634-55-8.HANUŠKA, Z. Organizace jednotek požární ochrany I. Ostrava: Edice SPBI Spektrum, 1986. ISBN 80-86111-26-1.ŠENOVSKÝ, M., ADAMEC, V. Právní rámec krizového managementu, Management záchranných prací. Ostrava: SPBI Spektrum, 2005. ISBN 80-86634-55-8.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPožadavkem pro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích (účast minimálně 80%), průběžné plnění zadaných úkolů a odevzdání zápočtové práce. K ústní zkoušce postupují pouze studenti s předem uděleným zápočtem.

Garant

RNDr. Zdeněk Šafařík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Zdeněk Šafařík, Ph.D.