Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do práva (LUKR / LARUP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / LARUP - Úvod do práva, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předstátní organizace společnosti, morálka, mravy, náboženské normy.Vznik a vývoj státu a práva.Ústavní právo jako samostatné odvětví.Ústava a její význam.Moc zákonodárná, výkonná a soudní.Další státní orgány.Listina základních práv a svobod a její význam.Občanské právo hmotné a procesní.Občanský zákoník.Účastníci občanskoprávních vztahů.Právní úkony.Vlastnické právo.Odpovědnost za škodu.Závazkové právo

Získané způsobilosti

Student má znalosti o základních pojmech práva a právních norem České republiky zejména z oblasti teorie práva, ústavního práva a občanského práva, z čehož pak vychází další odborné předměty při probírání své látky.

Literatura

ÚZ. u. př. ČNR č. 2/1993 Sb., Listina základních práv a svobod. ÚZ. ú. z. č. 1/1993 Sb., ústava ČR. ÚZ. z. č. 128/2000 Sb., o obcích. ÚZ. z. č. 129/2000 Sb., o krajích. Sb. z. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. ÚZ. Obce, kraje, hl. město Praha. Fiala a kol. Občanské právo. ÚZ. Občanský zákoník a provádějící předpisy. ÚZ. Obchodní zákoník. www. Stránky jednotlivých ministerstev ČR. www. Stránky Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. www. Stránky Senátu Parlamentu ČR. www. Stránky Vlády ČR. Maňásek, Mauer. Ústava jako základní zákon státu. Zlín, 2013. ISBN 9787-80-7454-245-.Sb. z. č. 107/1999 Sb., o jednacím řádu Senátu. Sb. z. č. 182/1993 Sb., o Ústavním soudu. ÚZ. z. č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy. Sb. z. č. 3/1993 Sb., o státních symbolech České republiky. Sb. z. č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv. Sb. z. č. 352/2001 Sb., o užívání státních symbolů ČR. Sb. z. č. 36/1960 Sb., o územním členění státu. Sb. z. č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetPožadavky pro splnění předmětu jsou aktivní účast na seminářích a min. 50% účast na přednáškách, zvládnutí probírané látky ověřené splněním písemného klasifikačního testu a následné ústní části při ověření vědomostí za celý semestr. Poměr písemné a ústní části je 1 : 1.

Garant

JUDr. Jaromír MaňásekJUDr. Pavel Mauer

Vyučující

JUDr. Jaromír MaňásekJUDr. Pavel Mauer