Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná informatika (LUKR / LBRAI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / LBRAI - Aplikovaná informatika, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Informační společnost, význam informací v globálním světě.Vznik a vývoj teorie informace, základní terminologie, kódy a kódování, komprese dat, přehled formátů souborů.Základní matematický aparát v teorii informace.Přenos informace. Poruchy a šumy přenosu informace.Hardware. Struktura PC.Software. Ergonomie práce na PC.Počítačové sítě. Síťová architektura, součásti sítě, klasifikace sítí, protokoly.Vývoj a charakteristika Internetu. Základní služby Internetu, doména, IP adresa, připojení k Internetu, etika chování na netu.Architektura informačních systémů. DatabázeArchitektura informačních systémů pro krizové řízení (ISKŘ). Přehled používaných ISKŘ. Přehled dalších nástrojů pro podporu krizového řízení.Využití ICT pro podporu dílčích etap krizového řízení: analýza rizika (RiskAn ? riziko jako předmět kvantitativní analýzy), informování veřejnosti, civilní nouzové plánování, monitorování situace, realizace předběžných opatření ? modelování (TerEx), zajištění varování a vyrozumění.Informační bezpečnost, ochrana dat, kryptografie, viry, antivirové programy. Bezpečnostní politika ISKŘ.Informační systémy zaměřené na podporu více fází krizového řízení.(EmOff).

Získané způsobilosti

Absolventi oboru jsou schopni podílet se na řešení úkolů zaměřených na analýzu a vyhodnocení bezpečnostních rizik, plánování, organizování, realizaci a kontrolu činností prováděných v souvislosti s řešením mimořádných událostí a krizových situací za pomocí výpočetní techniky. Disponuji znalostmi a dovednostmi v oblasti ICT podpory krizového a havarijního plánování, získávání, ukládání a zpracovávání informací z krizových oblastí a následného rozhodování.

Literatura

Lukáš, Luděk. Informační management v bezpečnostních složkách. 1. vyd. Praha : Ministerstvo obrany České republiky, 2008. ISBN 978-80-7278-460-8.Josef Požár. Manažerská informatika. Praha, 2003. ISBN 80-7251-139-4.Štědroň, Bohumír. Manažerské řízení a informační technologie. 1. vyd. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-2052-4.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPro udělení zápočtu je nutné plnění zadaných úkolů a napsání zápočtového testu (minimální správnost odpovědí na 70%). K ústní zkoušce postupují studenti, kteří mají udělený zápočet.

Garant

Mgr. Danuše Ulčíková

Vyučující

Ing. Jakub RakMgr. Danuše Ulčíková