Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Modelování krizových situací (LUKR / LCRMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LUKR / LCRMK - Modelování krizových situací, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

-Historie modelování, základní pojmy, model, modelování.-Rozhodovací postup při přípravě modelu a modelování.-Klasifikace modelů (obecná a specifická).-Systémový přístup k modelování, modelové situace.-Základní pojmy teorie grafů a její využití pro modelování. Optimální cesta v grafu, optimální spojení míst.-Metoda CPM jako základní deterministická metoda síťové analýzy,metoda PERT. Využití těchto metod pro řešení mimořádných situací, pro tvorbu scénářů, nácviku aktivit.-Rozhodování a rozhodovací proces jako nedílná složka manažerské práce.-Typy rozhodovacích procesů ? rozhodováním jistoty, rizika, nejistoty, za krizové situace.-Struktura rozhodování v rámci IZS.-Situační analýza, formulace rozhodovacích procesů, výběr kritérií, tvorba variant, retrospektivní analýza.-Nástroje podpory analýzy rozhodování, např. rozhodovací stromy, mind maps, brainstorming.-Pravidla rozhodování za rizika, překonávání chyb při rozhodování.-Topografie. Historie topografie. Význam topografie v bezpečnostní vědě.-Generalizace obsahu map, souřadnicové sítě, terénní předměty, hranice, komunikace. Hodnocení terénu.

Získané způsobilosti

Student se na přednáškách seznámí a na seminářích si procvičí problematiku modelování MU a KS. Bude umět definovat model, modelování, simulaci a modelovou situací. Naučí se znát druhy modelů, jejich rozdělení a obecné zásady modelování. Naučí se modelování pomocí metod CPM a PERT. Získá základy modelování terénu pomocí topografie a zpracování základních 2D modelů terénu jako jsou náčrty a pracovní a výkazové mapy.

Literatura

ANTUŠÁK, E., KOPECKÝ, Z. Krizový management. Úvod do teorie. Praha, 2007. REKTOŘÍk, J. A KOL. Krizový management ve veřejné zprávě. Praha, 2004. ŠENOVSKÝ, M., ADAMEC, V. Právní rámec krizového managementu. Ostrava, 2007. NAVRÁTIL, L. A KOL. Aktuální otázky v problematice kriz. řízení. České Budějovice, 2005. ANTUŠÁK, E., KOPECKÝ, Z. Krizový management. Mezinárodní aspekty. Praha, 2006. ROUDNÝ, R., LINHART, P. : . Krizový management I. 2005. HORÁK, R. A KOL. Průvodce krizovým řízením pro veřejnou zprávu. Praha, 2004.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPro udělení zápočtu je nutné plnění zadaných úkolů a napsání zápočtového testu (minimální správnost odpovědí na 70%). K ústní zkoušce postupují studenti, kteří mají udělený zápočet.

Garant

Mgr. Danuše Ulčíková

Vyučující

Mgr. Danuše Ulčíková