Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Manažerské metody a techniky (LULO / L2EMM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LULO / L2EMM - Manažerské metody a techniky, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu. Manažerské metody a techniky vrcholového a středního řízení. Definice vrcholového řízení.2. Moderní přístupy ke strategickému řízení, objasnění pojmů analytické metody a techniky, metody modelování. Strategické plánovací metody.3. Aplikace analýzy SWOT ve vrcholovém řízení. Tvorba adekvátních kritérií, diagram analýzy.4. Manažerské metody operativního řízení, plánování výrobního postupu a vytížení. Řízení pomocí výjimek, delegování a řízení podle cílů (MBO).5. Manažerské metody tvorby útvarové struktury organizace, postup při vytváření útvarové struktury organizace.6. Manažerské metody organizačních změn. Procesy a typy změn, jednotlivé kroky procesu změn (Lewin - Scheinův model, Daftův model - charakteristika).7. Manažerské metody překonávání odporu ke změnám8. Aplikace manažerských technik v jednotlivých fázích výrobního procesu. Motivační nástroje, metody a postupy.9. Aplikace hodnotové analýzy a hodnotového inženýrství pro oblast řízení firmy. Metody zjišťování funkcí.10. Pojetí efektivnosti v hodnotové analýze. Metody hodnocení funkcí a efektivnosti objektu.11. Manažerské metody a techniky inovativnosti, metodické přístupy k experimentování. Techniky tvůrčího řešení problému. Duplicity a interní konkurence jako nástroj inovací.12. Metody a techniky postupu při přípravě investičního nebo projektového záměru. Metodika předinvestiční fáze, metodika investiční fáze, metodika výrobní fáze z krátko a dlouhodobého hlediska. Výběrová řízení.13. Metody simulace. Principy simulace. Manažerský problém. Vytvoření simulačního modelu.14. Manažerské metody racionálního využívání času managera, režim pracovního dne. Manažerský plán využití času

Získané způsobilosti

Student má znalosti o vybraných manažerských metodách a technikách. Důraz je kladen tak na metody strategického jako i operativního managementu pro podporu manažerského plánování a rozhodování v různých manažerských situacích.

Literatura

Bělohlávek, František. Desatero manažera. Vyd. 1. Praha : Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-873-2.Bischof, Anita. Aktivní sebeřízení : jak získat kontrolu nad svým časem a prací. Praha : Grada, 2003. ISBN 8024706474.Armstrong, Michael. Jak být ješti lepším manažerem. 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-85865-66-1.FOTR, J., DĚDINA, J., HRŮZOVÁ, H. Manažerské rozhodování. Praha: Ekopress,, 2003. ISBN 80-86119-69-6.Knoblauch, Jörg. Time management : jak lépe plánovat a řídit svůj čas. 1. vyd. Praha : Grada, 2006. ISBN 80-247-1440-X.Slater, Robert. 31 tajemství úspichu Jacka Welche - muže, který zminil General Electric. Vyd. 1. Praha : Management Press, 1999. ISBN 80-7261-000-7.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - písemná a ústní zkouška.

Garant

Ing. Pavel Taraba, Ph.D.

Vyučující

Ing. Pavel Taraba, Ph.D.