Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bezpečnost strojů a zařízení (LULO / L3RBS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LULO / L3RBS - Bezpečnost strojů a zařízení, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Principy souvisejícími s konstrukcí strojního zařízení ve vztahu k bezpečnostním prvkům zabraňujícím možnému úrazu mechanickými prvky.Ochrana strojů před nebezpečím související s možností úrazu elektrickými prvky.Ochrana strojů před nebezpečím související s aplikací pneumatických a hydraulických prvků.Ochrana před úrazem tepelnými a jinými prvky.Způsoby ochrany strojů a zařízení před nadměrným hlukem, zářením, vibracemi a zanedbáním ergonomických zásad.Opatření zabudovaná v konstrukci vybraných strojů a zřízení před možností úrazu.Využití řídících systémů strojů pro minimalizací nebezpečí ohrožující zdraví a bezpečnost obsluhy.Využití doplňkových ochranných zařízení u stojů a zařízení.Použití ochranných bezpečnostní pomůcek a bezpečnostní prvky ochranu zdraví.Uspořádání pracoviště v souladu s požadavky ergonomie.Seznámení s normou ČSN EN ISO 12100 - 1,2 a souvisejícími dokumenty.Případové studie.

Získané způsobilosti

Studenti budou znát bezpečnostní hlediska, jež nutno vzít v úvahu při projektování, konstruování a provozu strojů a zařízení. Budou schopni aplikovat strategii snižování rizika. Studenti budou umět aplikovat ochranná opatření, jež mohou přispět ke snížení rizika. Studenti se seznámí s principy souvisejícími s konstrukcí strojního zařízení ve vztahu k bezpečnostním prvkům zabraňujícím možnému úrazu mechanickými, elektrickými, tepelnými a jinými prvky, způsoby ochrany před nadměrným hlukem, zářením, vibracemi a zanedbáním ergonomických zásad. Studenti se naučí využívat doplňková ochranná zařízení a používat bezpečnostní prvky včetně uspořádání pracoviště v souladu s požadavky ergonomie.

Literatura

KUČERA, V. Bezpečnost práce u obráběcích strojů na kovy. ČSN EN ISO 12 100-1,2. Praha: Radix, 2003. Český normalizační institut. ČSN EN ISO 12100 - 1,2. SVOBODA, V. Metodický návod k odhadu, hodnocení a snižování rizik u strojů a zařízení. Praha: VÚBP, 2003. SVOBODA, V. Návod pro používání bezpečnostních norem pro strojní zařízení v návaznosti na nařízení vlády č. 170/1997 Sb. Praha: VÚBP, 2003. KRÁL, M. Metody a techniky užité v ergonomii. ČSN EN 1050, ČSN 33 2030. Praha: VÚBP, 2001.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaPro udělení zápočtu je aktivní účast na seminářích (účast minimálně 80 procent), průběžné plnění zadaných úkolů do seminářů a napsání zápočtového testu (minimálně se správností odpovědí 70 procent). K ústní zkoušce postupují pouze studenti, kteří mají udělený zápočet.

Garant

Ing. Miroslav Musil, Ph.D.

Vyučující

Ing. Miroslav Musil, Ph.D.Ing. Miroslav Musil, Ph.D.