Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Globální trendy rozvoje (LULO / L5EGT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu LULO / L5EGT - Globální trendy rozvoje, Fakulta logistiky a krizového řízení, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Definice rozvoje, jeho začlenění do systému environmentálních a socioekonomických disciplín.Indikátory rozvoje.Dimenze chudoby a její indikátory.Teorie rozvoje.Vliv environmentálních faktorů na rozvoj I.Vliv environmentálních faktorů na rozvoj II.Rozvojové cíle - svět, EU.Environmentální cíle - svět, EU.Plnění rozvojových cílů v regionech světa.Rozvojová pomoc, současné trendy.Rozvojová pomoc v oblasti životního prostředí.Demografické aspekty rozvoje.Mezinárodní migrace a rozvoj.Fenomény rozvojového světa - Čína a Indie.

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu Globální trendy rozvoje se předpokládají u studenta:Znalosti, které studentům umožní vysvětlit a objasnit základní souvislosti týkající se celosvětových trendů rozvoje. Schopnost definovat a interpretovat problematiku rozvoje.Vyvodit obecné závěry týkající se dopadů rozvoje na environmentální faktory.Argumentovat a obhájit svůj názor týkající se problematiky rozvoje, jeho pozitivních i negativních dopadů na vybrané regiony.

Literatura

STOJANOV, R.; NOVOSÁK, J. (. Migrace místo pomoci? Remitence a cirkulace mozků jako nástroje rozvoje. Praha, 2008. BESETTE, G. ed. People, Land and Water. Participatory Development Communication for Natural Resource Management. Londýn, 2006. ISBN 978-1-84407-344-3.NOVOSÁK, J.; STOJANOV, R. Shaping the Development of Developing Countries. Focused on China and India. Ostrava, 2008. ISBN 978-80-7368-433-3.

Požadavky

Individuální i týmová práce. Příprava na přednášky formou předložení zápisků ze zadané studijní literatury. Dovednost práce se softwarem vhodným pro elektronické prezentace, prezentace vlastních názorů a jejich obhajoba v rámci diskuse.Týmové vypracování seminární práce na základě analýzy odborných pramenů v českém i anglickém jazyce a syntéze dat, vhodná práce se zdroji včetně citace zdrojů v textu i na závěr práce.

Garant

Ing. Eva Lukášková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Eva Lukášková, Ph.D.