Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zvuková dramaturgie 2 (KAAV / ZVD2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAAV / ZVD2 - Zvuková dramaturgie 2, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Účinok a význam hudby- Vnútroobrazová a mimoobrazová hudba- Priestor a čas v audiovizuálnom vyjadrovaní- Estetická a umelecká väzba- Roviny obrazovo hudobných vzťahov: rovina reálnych vzťahov, spektrálna rovina, časová rovina, rovina štýlovej charakteristiky, rovina hudobného výrazu, rovina hudobného prednesu, rovina hudobnej naratívnosti,- Princípy obrazovo- hudobných vzťahov: obrazovo-hudobný synchrón, obrazovo- hudobný asynchrón, obrazovo-hudobný prirodzený kontrapunkt, obrazovo-hudobný konvergentný kontrapunkt, obrazovo-hudobný divergentný kontrapunkt, obrazovo-hudobný impresívný kontrapunkt, obrazovo-hudobný asociačný kontrapunkt.- Subjektívna a objektívna hudba- Fyzikálna podstata zvuku a jeho hudobné aspekty: zvuk, tón a jeho vlastnosti, hlasitosť, maskovanie.- Základné hudobné pojmy: melodika, metrum, tempo, agogika, dynamika, hlasitosť, jednohlas, viachlas, kontrapunkt, akordika a harmónia, tonalita. Modalita, atonálna hudba, hudobná forma.- Hudobné nástroje- Prehľad hudobných slohov a druhov: hudba starovekých kultúr, hudba prírodných národov, gregoriánsky chorál, stredoveký európsky viachlas, stredoveká a renesančná svetská hudba, pravoslávny liturgický chorál, baroková hudba, hudba klasicizmu, hudba romantizmu, impresionozmus, tradicionalizmus v hudbe 20. storočia, expresionizmus, štvrťtónova hudba, novšie a súčasné kompozičné techniky, populárna hudba, tanečná hudba džez, rock, folk, pop-musik, ľudová hudba, chrámové piesne.- Filmová hudba a jej vývinové tendencie- Hudobná dramaturgia a zvuková skladba: štylizácia, hudobná štylizácia, hudba v zvukovej skladbe, interpunkcia a spájanie, opakovanie, návrat, príznačný motív.- Technika práce s hudbou: pôvodná komponovaná a archívna hudba, autorské a vydavateľské právo.

Získané způsobilosti

Student využívá a rozširuje si vedomosti z oblasti hudobnej dramaturgie, základných hudobných pojmov a získa prehľad o hudobných slohov.

Literatura

Grace, J. Hudba a zvuk na počítači. Baran, L. K psychologickým aspektům vnímání avdíla. Hůrka, M. Když se řekne zvukový film. Vlachý, V. Praxe zvukové techniky. Praha : Muzikus, 2000. ISBN 80-86253-05-8.Bláha, Ivo. Zvuková dramaturgie audiovizuálního díla. 1. vyd. Praha : Akademie múzických umění, 1995. ISBN 808588304X.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaným zápočtemÚčast na seminářích minimálně 60 %, odevzdání zadaných cvičení.

Garant

prof. Ing. Ján Grečnár, ArtD.