Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Písmo a typografie (KADD / A1PTY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KADD / A1PTY - Písmo a typografie, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historie vzniku písma: piktogramy, klínové písmo, hieroglyfy atd.- Druhy písma používané dle kulturní antropologie.- Vznik latinky, její historie. Velcí tvůrci písma v historii a velcí tvůrci moderní doby a současnosti.- Historie typografie a sazby: ruční sazba, monotype, linotype.- Vznik digitálních písem a digitální sazby.- Základy práce s písmem a typografie.- Ukázky dobrého a špatného užití písma.

Získané způsobilosti

Student je obeznámen s historií a používáním typografických písem.

Literatura

Cees W. de Jong, Alston W. Purvis, Jan Tholenaar. Type A Visual History of Typefaces and Graphic Styles 1901-1938. Köln , 2010. ISBN 978-3-8365-1514-6.Vladimír Beran a kolektiv. Typografický manuál. Praha, 2009. Saltz, Ina. Základy typografie : 100 principů pro práci s písmem. V Praze : Slovart, 2010. ISBN 978-80-7391-404-2.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetŮčast na přednáškách a cvičeních, úspěšné absolvování závěrečného testu.

Garant

doc. ak. mal. Jan Meisner

Vyučující

doc. ak. mal. Jan Meisnerdoc. ak. mal. Jan Meisner