Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny architektury 5 (KADE / DA5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KADE / DA5 - Dějiny architektury 5, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vývoj architektury v druhé polovině 20. století se nese v duchu velkých sociálních a politických změn vlivem přerozdělení Evropy po druhé světové válce. U nás doznívají vlivy moderny, obzvláště ve Zlíně, kde je rozvoj stavebnictví snad na nejvyšším stupni z celého tehdejšího Československa. Ale i sem začátkem 50.let dosahují vlivy tvorby socialistického realismu, který se plně rozvíjí v budování nových měst jako je Havířov, Ostrava-Poruba a Most v průmyslových oblastech poválečné socialistické republiky. Tento vývoj ostře kontrastuje se světovým děním, které dosahuje svého opětovného vlivu až s uvolněním režimu koncem 50.let, a především v 60.letech, kdy je i naše architektura silně poznamenaná Mezinárodním stylem. Zmíníme se i o pozdějších vlivech , jako byl Brutalismus v architektuře a světové Postmodernistické hnutí.U nás bychom rádi éru architektury 20.století uzavřeli koncem 80.let v souvislosti s novými politickými a následnými hospodářskými změnami na rozdíl od světového vývoje, jehož kontinuum bylo silně ovlivněno vývojem americké architektury, jejíž tvůrci sem importovali to nejlepší z předválečné evropské tvorby, z Bauhausu.

Získané způsobilosti

Získání přehledu o vývoji české, evropské a světové architektury v 2. polovině 20. století.

Literatura

GÖSSEL, Peter - LEUTHÄUSEROVÁ, Gabriele. Architektura 20.století. Slovart, 2006. ISBN 978-80-7209-814-4.HAAS, Felix. Architektura 20.století. Praha, 1980. NOVÁK, Pavel. Zlínská aarchitektura 1950-2000. Pozimos Zlín, 2008. ISBN 978-80-254-3216-7.Frampton, Kenneth. Moderní architektura : kritické dějiny. Vyd. 1. Praha : Academia, 2004. ISBN 8020012613.Vávra, Jiří. Od impresionismu k postmoderně : dějiny vizuálního umění. 1. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2001. ISBN 8071821209.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetAktivní účast na daném předmětu, 100% účast ve výuce, zpracování a autorská prezentace seminární práce na zadané téma, test.Předmět je zakončen klasifikovaným zápočtem.

Garant

akad. arch Jiří Svoboda, Ph.D.

Vyučující

akad. arch Jiří Svoboda, Ph.D.