Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Architecture in Zlin - Bata's Period (KADE / XABAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KADE / XABAT - Architecture in Zlin - Bata's Period, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie moderní baťovské architektury ve Zlíně začíná v roce 1906 výstavbou první tovární budovy a je úzce spjata s cestami Tomáše Bati do USA. Na jejím vývoji se postupně podílelo mnoho architektů, z nichž jedním z nejvýznamnějších byl Jan Kotěra, autor prvního urbanistického plánu zahradního města z roku 1919. Jeho žákem a následníkem a současně nejvýraznější osobností zlínské architektury byl František Lydie Gahura. Později přicházejí do Zlína Miroslav Lorenc a Vladimír Karfík. Následuje celá řada architektů působících ve Zlíně, z nichž vyniká levicově orientovaný architekt Jiří Voženílek, který svou kariéru ve Zlíně uzavírá výstavbou kolektivního domu.

Získané způsobilosti

Student získá přehled o zlínské architektuře první poloviny 20. století.

Literatura

HORŇÁKOVÁ, LADISLAVA. The Baťa Phenomenon.Zlín Architecture 1910-1960. Zlín, 2009. ISBN 978-80-85052-78-7.NOVÁČEK, STANISLAV;POKLUDA, ZDENĚK. Zlín in Photographs, 1890 - 1950. Zlín, 2008. ISBN 978-80-254-3832-9.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet100% účast ve výuce, zpracování a autorská prezentace seminární práce na zadané téma.Předmět je zakončen klasifikovaným zápočtem.

Garant

akad. arch Jiří Svoboda, Ph.D.

Vyučující

akad. arch Jiří Svoboda, Ph.D.