Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technologie zpracování skla 1 (KADS / TZS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KADS / TZS1 - Technologie zpracování skla 1, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Úvod do předmětu technologie skla- Sklo, skelný stav, struktura skla- Vlastnosti roztavených skel - viskozita- Vlastnosti roztavených skel - povrchové napětí, hustota, krystalizační schopnost- Sklářský kmen, vsázka, sklářské suroviny. Příprava vsázky a její zakládání- Barvení skel ve hmotě, suroviny - barviva, jejich rozdělení, příčina barevnosti, Příklady barvení- Základy tavení skla I - chemické reakce při tavení skla, rozpouštění pevných látek v tavenině, principy čeření a rozpustnost plynů- Základy tavení skla II - proudění a homogenizace skloviny, sejití skloviny a její dočeřování- Ekologie tavení a vypařování těkavých složek- Tavící agregáty - rozdělení podle způsobu provozu, regenerace a rekuperace tepla, používané žáromateriály, sklářské pánve- Ateliérové sklářské pece plynové a celoelekrické, jejich přednosti a využitíTavení na ateliérové pánvové peci v praxi- Ruční tvarování skloviny, sklářské nářadí a pomůcky, princip náběru a tvarování skla na píšťale, význam kroužku, zásady odběru a ošetřování skloviny- Vady skla, rozdělení vad, jejich charakteristika, příčiny vzniku a možnosti jejich identifikace

Získané způsobilosti

Student má znalosti o skle jako hmotě s vyjímečným užitím pro výtvarné účely. Tyto znalosti mu pak umožňují mnohem lepší orientaci v možnostech jeho použití. Současně je znalost, respektování a správné využívání mimořádných vlastností skla nutná pro úspěšnou realizaci záměru a umožňuje též účinnou konzultaci se sklářskými odborníky.

Literatura

Petrášová, H. a kol. Technologie skla pro 2.ročník SPŠ sklářských. SNTL Praha , 1982. Petrášová, H. a kol. Technologie skla pro 3. ročník SPŠ sklářských. SNTL Praha, 1984. Hlaváč, j. Základy technologie silikátů. SNTL Praha, 1988. Smrček, A., Voldřich, F. Sklářské suroviny. Informatorium Praha, 1994. ISBN ISBN 80-85427-47-.Špaček,J.,Pešek,K. Zdobení a zušlechťování skla v huti. SNTL Praha, 1971. Fanderlík, I. Barvení skla. Práh Praha, 2009. ISBN 978-80-7252-3.Tavení skla. Jablonec nad Nisou : Česká sklářská společnost, 2008. ISBN 978-80-904044-0-3.

Požadavky

Zvládnutí předepsané látky na základě přednášek, seminářů a literatury.Ústní zkouška z odborných předmětů (dvacetiminutový pohovor na jedno z odborných témat): úspěšné prokázání znalostí a dovedností, student prokáže patřičné porozumění tématu.

Garant

Ing. Radim Roška

Vyučující

Ing. Radim Roškadoc. MgA. Petr Stanický, MFA