Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět History of Footwear 1 (KAOB / XDB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAOB / XDB1 - History of Footwear 1, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Obuv a její definice jako předmětu, který vedle svého praktického využití nese i vysoký náboj informací o životním stylu, řemeslné dovednosti a estetickém cítění v rozmanitých teritoriích a epochách.- Starověké civilizace - vznik základních typů obuvi, počátky koželužství.- Prehistorická Evropa, Slovanská sídliště - archeologické nálezy obuvi jako důkaz rozvi-nutého řemesla.- Středověká obuv - materiály, formy obuvi - vertikální silueta jako základní znak, vznik cechů.- Renesance - rozlišení obuvi podle účelu a příslušnosti k profesi, základní znak široká prs-tová část, italská a španělská renesanční obuv a vliv na obouvání na našem území .

Získané způsobilosti

Student má znalosti v dané oblasti historie obouvání, poznatky může aplikovat ve svém oboru.

Literatura

Příhodová, Eva. Textil, oděvnictví, obuvnictví. 1. vyd. Praha : Scientia, 2004. ISBN 80-7183-303-7.Tučná, D. Vývoj tvarů obuvi. Praha : Ústav bytové a oděvní kultury, 1967. Wilson, Eunice. A History of Shoe Fashions. New York : Theatre Arts Books, 1969. Zíbrt, Č. Dějiny kroje v zemích českých. Praha : F. Šimáček, 1893. Baran, L. Nejstarší formy lidové obuvi v karpatské oblasti Československa, in: Československá etnografie IVú1956-2,s. 179-200. Turnau, I. Polskie skórnictwo. Varšava, 1983. Weber, P. Shoes. Aarau, 1982. Russ-Durian, S. Schuhe. Koln, 1999. Steele, V. Schuhe. Koln : DuMont, 1999. ISBN 3770185234.O´Hara, G. The Encyklopedia of Fashion. Londýn, 1986.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet80% účast na přednáškách a seminářích.Všeobecný kulturní přehled.Základní orientace v historických slozích.

Garant

MgA. Jana Buch

Vyučující

MgA. Jana Buch