Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vizuální kompozice (KAPD / VKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAPD / VKO - Vizuální kompozice, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento předmět byl inovován v rámci realizace projektu "Inovace studijních programů na Fakultě multimediálních komunikací", reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0282 spolufinancovaného Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky vytvořením studijních materiálů a e-learningem http://vyuka.fmk.utb.cz/course/view.php?id=102- Pojem kompozice- Ohraničení výtvarného díla- Umístění objektů v ploše, vzájemné vztahy- Pojem proporce- Matematické vyjádření harmonických vztahů mezi celkem a částí- Historické kořeny a vývoj kompozičních zákonitostí- Pythagorovy poměry malých čísel- Ad triangulum, Ad quadratum ve středověkém umění- Zlatý řez a další matematicky vyjádřitelné zákonitosti vizuální organizace díla- Analýza děl výtvarného umění- Slovní popis vnitřní vizuální struktury díla

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní kompoziční principy. Bude znát a používat rozdělení typologie a morfologie vizuálně vnímaných tvarů. Student bude schopen hodnotit a popsat slovně vizuální tvorbu z hledisek proporce, kompozice, harmonie, rytmuu, gradace. Student busde schopen anakyzovat vizuální dílo z hlediska proporčních a geometrických vztahů, z hlediska jejich rozvržení a vzájemného působení celku a částí. Student je schopen aplikovat ve vlastní tvorbě probrané postupy a korigovat tak racionálními metodami pohled na kompoziční rozvržení.

Literatura

Kentová, S. Kompozice. Bratislava : Perfekt, 2000. ISBN 80-8046-164-3.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetStudent zpracuje a ve skupině prezentuje dvě samostatné analytické práce na téma "kompozice vizuálně vnímaného díla". Znalosti jsou ověřeny závěrečným testem, jehož součástí je praktická analýza tří výtvarných děl z hlediska jejich kompozičního členění.

Garant

ak. soch. Ondřej Podzimek