Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Visual Composition (KAPD / XVKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KAPD / XVKO - Visual Composition, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Pojem kompozice- Ohraničení výtvarného díla- Umístění objektů v ploše, vzájemné vztahy- Pojem proporce- Matematické vyjádření harmonických vztahů mezi celkem a částí- Historické kořeny a vývoj kompozičních zákonitostí- Pythagorovy poměry malých čísel- Ad triangulum, Ad quadratum ve středověkém umění- Zlatý řez a další matematicky vyjádřitelné zákonitosti vizuální organizace díla- Analýza děl výtvarného umění- Slovní popis vnitřní vizuální struktury díla

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní kompoziční principy. Bude znát a používat rozdělení typologie a morfologie vizuálně vnímaných tvarů. Student bude schopen hodnotit a popsat slovně vizuální tvorbu z hledisek proporce, kompozice, harmonie, rytmuu, gradace. Student busde schopen anakyzovat vizuální dílo z hlediska proporčních a geometrických vztahů, z hlediska jejich rozvržení a vzájemného působení celku a částí. Student je schopen aplikovat ve vlastní tvorbě probrané postupy a korigovat tak racionálními metodami pohled na kompoziční rozvržení.

Literatura

Boddy-Evans, Marion . Art Glossary: Elements of Composition. Kent, Sarah. Eyewitness Art: Composition. Kentová, S. Kompozice. Bratislava : Perfekt, 2000. ISBN 80-8046-164-3.Peterson, Bryan. Learning to See Creatively: Design, Color & Composition in Photography. ISBN 978-0817441814.Poore, Henry Rankin. Pictorial Composition. Crhák, F.; Kostka, Z. Výtvarná geometria.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočetStudent zpracuje a ve skupině prezentuje dvě samostatné analytické práce na téma "kompozice vizuálně vnímaného díla". Znalosti jsou ověřeny závěrečným testem, jehož součástí je praktická analýza tří výtvarných děl z hlediska jejich kompozičního členění.

Garant

ak. soch. Ondřej Podzimek