Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optika (KARF / OPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KARF / OPT - Optika, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se zaměřuje na seznámení se základy optiky a příbuzných oborů, to je záření a prostředí, index lomu, modul prostupnosti, činitel pohlcení, disperze. Dále optické zobrazení, pojem zobrazení, definice optického systému, základní vlastnosti optického systému, ohnisko, hlavní bod, sečná vzdálenost spojný a rozptylný systém, zobrazovací rovnice vztažené na hlavní body, ohniska a pupily, příčné zvětšení. Kvalita zobrazení, monochromatické a chromatické aberace, korekce optických systémů, kritéria kvality zobrazení. Zdroje záření, primární a sekundární zdroje, kontinuální a impulsní zdroje. Receptory záření, spektrální citlivost, rozlišovací schopnost, trichromatické souřadnice. Optické prvky rovinné a sférické. Optické systémy obecně. Snímací fotografické objektivy, jejich rozdělení, konstrukce a použití v praxi. Interference světla, koherence, antireflexní vrstvy, interferenční filtry. Difrakce světla, vliv na kvalitu optického zobrazení. Polarizace světla, využití ve fotografii. Holografie, princip a základní vlastnosti

Získané způsobilosti

Student má znalosti o základních zákonitostech optiky a je schopen tyto znalosti aplikovat při práci s fotografickou optikou a jak u analogové i digitální fotografie.

Literatura

Lepil, O. Fyzika pro gymnázia - optika. Praha : Prometheus, 2002. ISBN 80-7196-237-6.Fuka, J., Havelka, B. Optika. Praha SPN, 1961. Ponec, Jan. Digitální fotografie. 1. vyd. Olomouc : Univerzita Palackého, Přírodovědecká fakulta, 2002. ISBN 8024405334.Fotovideo. Eigl, Jan, Blumová, Věra. Optické základy obrazové techniky. Jinočany : H and H, 1993. Eigl, J. Optika aplikovaná v obrazové technice. Praha : SPN, 1987. Photo Life. Student Filmmaker´s Book. New York: Kodak Publication, 2002. ISBN 0-87985-800-1.Technické základy fotografie. 1. vyd. Praha : Komora fotografických živností, 2002. ISBN 8002014928.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška80% účast na seminářích.Zkouška je písemná a ústní a má prokázat základní orientaci posluchače v základní problematice teoretické a praktické optiky. Pro získání hodnocení "E" je třeba bezchybně odpovědět na 66% otázek testu.Předmět je zakončen zkouškou.

Garant

RNDr. Petr Novotný

Vyučující

RNDr. Petr Novotný