Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny kultury 2 (KUMK / DEUK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUMK / DEUK2 - Dějiny kultury 2, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Západoevropské umění raného středověku (doba předkarolinská, karolinská, otonská)- Vrcholný středověk: románské umění jako propagace náboženské ideologie- Gotika - raná, vrcholná a pozdní; umělecký výraz vrcholného a pozdního středověku; kultura ve světě náboženských představ- Gotika v českých zemích - přemyslovská, lucemburská a vladislavská- Evropská novodobá kultura (raný novověk): renesance - humanismus, renesance v Itálii (quattrocento, cinquecento, pozdní renesance, manýrismus); antropocentrismus kultury- Renesance mimo Itálii - renesance v Holandsku, Německu a zaalpských zemích; vliv měšťanů na vývoj kulturních změn- Evropská novodobá kultura (vyspělý novověk): baroko - epocha ve vývoji evropského společenského, politického a kulturního života; kulturní formy katolické reformace: barokní umění; barokní sloh v Itálii- Barokní sloh v ostatní Evropě; rokoko- Evropská novodobá kultura (doba nejnovější): klasicismus - návaznost na ideály renesance stavějící na osvědčených a zavedených tradičních modelech a postupech; osvícenství - osvícenský klasicismus; empír- Konec epochy jednotných slohů: romantismus - jeden z posledních velkých evropských uměleckých slohů zasahující do všech oblastí života; individualismus, subjektivismus a modernismus- Realismus jako protest proti lidským konvencím- Doznívání celostních uměleckých stylů v Evropě a předpoklady rozvoje moderního umění.- Závěrečné shrnutí; návštěva aktuálních výstav a exkurze doprovázející probíranou tematiku

Získané způsobilosti

Student se orientuje v etapách, proudech, tendencích a směrech, umí postihnout jednotlivé druhy umění zejména v jejich komunikační roli ve vývoji lidské společnosti se zaměřením na přiblížení výpovědní hodnoty uměleckého artefaktu ve vztahu k autentickým sociálním, uměleckým a ekonomickým tendencím daného období.

Literatura

Petráň, J. a kol. Dějiny hmotné kultury I. (1). Praha : SPN, 1985. Petráň, J. a kol. Dějiny umělecké kultury II. (1). Praha : Karolinum, 1995. ISBN 80-7184-085-8.Mráz, B. Dějiny výtvarné kultury I. - IV. Pijoán, José. Dějiny umění 4. 4. vyd. Praha : Knižní klub, 1999. ISBN 8071767646.Bauer, A. Dějiny výtvarného umění. Černá, M. Dějiny výtvarného umění. Odehnalová, A. Vybrané kapitoly z dějin kultury.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet- Základní orientace v pojmech, chronologii a pochopení funkce umění ve struktuře historického vývoje společnosti - písemný test, aktivní účast na seminářích.

Garant

PaedDr. Marcela Göttlichová

Vyučující

PaedDr. Marcela Göttlichová