Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Brand Building (KUMK / KBRBU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUMK / KBRBU - Brand Building, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Mluvená řeč v jazykovém systému, prostředky zvukové výstavby, zvukový typ češtiny- Produkce a vnímání mluvené řeči (syntéza a analýza), hlasové rejstříky- Klasifikace českých samohlásek a souhlásek- Výslovnost českých samohlásek- Výslovnost českých souhlásek- Artikulační a znělostní asimilace

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s principy dynamiky, mluvního tempa, hlasovými rejstříky, výslovnostními styly. Získají znalosti z oblasti produkce a vnímání mluvené řeči, seznámí se se zvukovým typem češtiny, strukturou a verbální složkou mluvených komunikátů. Obnoví si poznatky o českých hláskách a hláskových skupinách, slabikách, taktech; zvládají aplikaci rázu, melodii, dynamiku, mluvní tempo, pauzu, hlasové rejstříky, hlasovou barvu; orientují se ve výslovnostních stylech a jsou schopni aplikovat jazykové prostředky jednotlivých výslovnostních stylů vzhledem k zaměření komunikátu.

Literatura

Daneš, František. Český jazyk na přelomu tisíciletí. Vyd. 1. Praha : Academia, 1997. ISBN 8020006176.Bartošek, Jaroslav. Kultura a technika mluvené řeči. Vyd. 1. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2003. ISBN 80-7318-150-9.Palková Z. Fonetika a fonologie češtiny. Praha : Karolinum, 1997. ISBN 80-7066-843-1.Karlík, P., Nekula, M., Rusínová, Z. Příruční mluvnice češtiny. Praha : Lidové noviny, 1996. Karlík, P., Nekula, M., Rusínová, Z. Příruční mluvnice češtiny. Praha: Lidové noviny, 2000. ISBN 80-7106-134-4.Palková, Z. Zvuková stránka řeči ve veřejných projevech. In: K diferenciaci současného mluveného jazyka, s. 104-109. Ostrava : Ostravská univerzita, 1994. ISBN 80-7042-438-9.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet- Pravidelná účast na seminářich- Splnění zadaných písemných úkolů a závěrečný test formou analýzy komunikačního sdělení v konfrontaci se základní terminologií.

Garant

PaedDr. Marcela Göttlichová