Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Neformální logika (KUMK / NELOG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KUMK / NELOG - Neformální logika, Fakulta multimediálních komunikací, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Argumentační výpověď - co je argument, jaké má složky a vlastnosti- Standardizace argumentu - jak si argument připravit pro analýzu- Diagram argumentu - jak zmapovat základní strukturu argumentu- Toulminův model argumentu.- Data- Princip- Tvrzení- Skryté předpoklady- Argument z analogie, argument založený na znacích, kauzální argumenty- Argument založený na autoritě, induktivní generalizace.- Jak psát argumentační esej.

Získané způsobilosti

Student bude schopen graficky analyzovat elementární typy argumentů, odhalovat skryté předpoklady a poukazovat na možné způsoby jejich napadení a vyvrácení.

Literatura

Szymanek, Krzysztof. Umění argumentace : úlohy na zkoumání argumentů. 1. české vyd. V Olomouci : Univerzita Palackého, 2004. ISBN 80-244-0834-1.Szymanek, K. Umění argumentace-Terminologický slovník. Olomouc: UP, 2003.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - klasifikovaný zápočet- Účast na seminářích alespoň 80 procent ze všech odučených hodin, účast se zaznamenává na začátku semináře, příchody po provedení zápisu jsou chápány jako absence, - Splnění alespoň 80 procent všech zadaných domácích prací, - Student má povinnost mít na seminářích a přednáškách vlastní kopie všech rozesílaných materiálů (nesplnění této povinnosti bude chápáno jako neúčast na semináři)- Pokud student překročí stanovené limity docházky a domácích prací, na konci semestru má možnost vypracovat kompenzační práci na předem stanovené téma v rozsahu 5 normostran (normostrana = 1800 úhozů včetně mezer)- Pokud bude počet absencí nebo nesplněných úkolů příliš velký, vyučující má právo odmítnout studentovi udělit zápočet bez možnosti kompenzační práce. - Za výbornou docházku, plnění úkolů a aktivitu v seminářích má vyučující možnost na základě subjektivního hodnocení navýšit počet bodů v závěrečném testu až o 10 procent. - V testu je nutno dosáhnout skóre alespoň 60 procent.

Garant

Mgr. Radim Bělohrad, Ph.D.doc. PhDr. Radim Brázda, Dr.

Vyučující

doc. PhDr. Radim Brázda, Dr.