Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná biologie a mikrobiologie (TCPM / T4ABM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TCPM / T4ABM - Aplikovaná biologie a mikrobiologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Buněčné organismy - základní charakteristika domén Bacteria, Archaea a Eucarya. Přehled a základní vlastnosti mikrobiálních skupin.- Růst a množení mikroorganismů. Fyzikální faktory prostředí ovlivňující růst mikroorganismů. Fyzikální způsoby desinfekce a sterilizace.- Chemické faktory prostředí, protimikrobní látky, antibiotika. Mikrobiální rezistence.- Bakteriální buňky, grampozitivní a gramnegativní bakterie. Základy proměnlivosti bakterií. Bakteriální toxiny a faktory patogenity.- Přehled významných patogenních zástupců skupin Actinobacteria, Firmicutes, Proteobacteria a Spirochetes. Epidemiologie.- Mikrobiální společenstva a tvorba mikrobiálních biofilmů.- Přehled významných patogenních zástupců eukaryotických mikroorganismů. Nebuněčné částice - viry a priony.- Základní seznámení s buněčnou biologií, stavba buňky.- Cytoplazmatická membrána, její vlastnosti a význam při studiu buněčných interakcí. Membránový princip funkční organizace buňky.- Nukleové kyseliny. Základy dědičnosti.- Variabilita na úrovni DNA Intra a interalelické interakce.- Genová exprese, transkripce a translace.- Regulace genové exprese. Variabilita na úrovni RNA a proteinů, posttranskripční a posttranslační úpravy.- Základní metody molekulárně-genetického studia. PCR-RFLP, Sekvenování, RT PCR, Microarray.

Získané způsobilosti

Student má znalosti v oblasti mikrobiologie a biologie s ohledem na praktické aplikace, především pak pochopení základních principů fungování buněk jako komplexního systému. Student zná základní metody používané v molekulární biologii a genetice a dokáže rozlišit, pro které aplikace jsou vhodné.

Literatura

SNUSTAD, D.P., SIMMONS, M.J., RELICHOVÁ, J. et al. Genetika. Brno: Masarykova univerzita, 2009. ALBERTS B. et al. Molecular Biology of the Cell 5th ed. Garland Science. ROSYTAL, S. Nový přehled biologie. Praha: Scientia, 2003. ISBN 10: 80-7183-268-5.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: účast na seminářích, zpracování vybraných témat. Zkouška: znalost probrané látky z probíraných tematických okruhů, ústní a písemná zkouška.

Garant

doc. Ing. Petr Humpolíček, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Humpolíček, Ph.D.doc. RNDr. Jan Růžička, Ph.D.doc. Ing. Petr Humpolíček, Ph.D.Ing. Pavel Plevadoc. RNDr. Jan Růžička, Ph.D.