Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Polymery a životní prostředí (TCPM / T9PZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TCPM / T9PZ - Polymery a životní prostředí, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Definice základních pojmů, polymery, životní prostředí, (bio)aktivní polymery.- Vybrané charakteristiky polymerů a jejich vztah k bioaktivitě (strukturní hlediska a jejich souvislosti k výsledným vlastnostem polymerního materiálu).- Degradace vs. stabilita polymerů (abioticke a biotické faktory ovlivňující stabilitu-degradaci polymerů).- Biologicky rozložitelné polymery (představení, vlastnosti použití).- Polymery z obnovitelných zdrojů.- Metody hodnocení bioaktivity polymerů (biorozložitelnost, standardní metody, aplikační ukazatelé).- Bioaktivní polymerní systémy pro specifické aplikace (antibakteriální polymery, příprava, hodnocení, teorie difúze).- Biokompozity (definice, rozdělení, aplikace).- Vodorozpustné polymery (teorie rozpustnosti, aplikace vodorozpurných polymerů).- Polymery v potravinářském průmyslu (obaly, přísady - požadavky na vlastnosti, metody sledování vlastností).- Medicinální polymery (implantáty, nosiče léčiv).- Polymerní gely (teorie gelů, aplikace).- Bezpečnost bioaktivních polymerních systémů a legislativní hlediska (předpověď výsledných vlastností a životnosti, zákony).- Plasty a životní prostředí (obecný náhled vlivu lidské činnosti na přírodu)

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu je student schopen nacházet spojitosti mezi teoretickými a praktickými aspekty v oborech makromolekulární, fyzikální chemie a ekologie.

Literatura

IMAM, S.H., GREENE, V., ZAIDI, BR. Biopolymers; Utilizing Nature´s Advanced Materials. ASC, Washington, 1999. SCOTT G. Degradable polymers; principles and applications. Dordrecht, Kluwer Academic Publishers, 2002. UCHEGBU I.F., SCHATZLEIN A.G. Polymers in Drug Delivery, Boca Raton. CRC Press, 2006. Scientific databases (Web of Science, Science Direct, EnvironetBase).

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: účast na seminářích, příprava, prezentace a obhajoba přednášky na zadané téma.Zkouška: Písemný test (minimální úspěšnost 60%) a následná ústní diskuse z okruhu zadaných otázek prokazující znalosti probíraných tématických okruhů.

Garant

doc. Ing. Vladimír Sedlařík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Vladimír Sedlařík, Ph.D.