Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Opticky a elektronicky aktiv. polym. (TCPM / TWC4D)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TCPM / TWC4D - Opticky a elektronicky aktiv. polym., Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Elektronová vodivost (základní vztahy a pojmy pro popis elektronové vodivosti). Mechanismy elektrické vodivosti, driftová pohyblivost, její závislost na napětí, Poole-Frenkelův jev. Vztah elektrické vodivosti polymerů a jejich chemické struktury. Polymerní polovodiče.- Elektronové stavy molekulárních krystalů. Ideální krystal - energetická struktura ionizovaných stavů, Lyonsův model. Úloha strukturních defektů při vytváření lokálních elektronových stavů. Statistická disperse elektronové polarizace, Silinshův model. Experimentální metody studia spektra lokálních záchytných center pro nositele náboje: proudy omezené prostorovým nábojem v ideálním izolátoru, v izolátoru s monoenergetickou hloubkou pastí a v molekulárním krystalu s kvasispojitým energetickým rozložením pastí, metoda termostimulované vodivosti, metoda isotermického doznívání proudu, metoda fotostimulované vodivosti.- Fotovodivost. Kvantový výtěžek. Mechanismy generace nositelů náboje, mechanismy přímé fotogenerace, mechanismy zahrnující disociaci excitonů. Onsagerův model. Sensibilisace fotoelektrické citlivosti polymerů, spektrální a chemická. Fotovoltaický jev v organických polovodičích.- Elektronové a vibrační stavy chromoforů. Jablonského diagram, zářivé a nezářivé přechody, vnitřní konverze, mezisystémové přechody, souvislost s absorpčními a luminiscenčními spektry. Luminiscence. Fluorescence a fosforescence, spektra, kinetika. Polarizace fluorescence, způsoby měření. Přenos excitační energie v roztocích organických molekul a v polymerech, Foersterova teorie přenosu, excimerová fluorescence, kinetika přenosu. Časově rozlišená spektroskopie, metody měření a vyhodnocování dat.- Absorpce světla. Lambertův-Beerův zákon, propustnost, absorbance, vibrační struktura absorpčních spekter, měření absorpce. Rozptyl světla - základní zákonitosti, užití v polymerní vědě.- Materiály, jevy a uspořádání použitelné v molekulární elektronice.

Získané způsobilosti

Student získá základní informace v oblasti mikrofyzikálních vlastností polymerních materiálů a jejich použití v molekulární elektronice.

Literatura

Martin Pope , Charles E. Swenberg. Electronic Processes in Organic Crystals and Polymers. second edditon, Oxford University press, 1993. N. S. Sariciftci. Primary photoexcitations in conjugated polymers: Molecular exciton versus seminductor band mode. World Scientific, Singapore, 1997. Brabec, C. J.,Dyakonov. Organic Photovoltaics - Concepts and Realization. Library of Congress, 2003. ISBN 354000405X.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaStudium předmětu vyžaduje aktivní a vyspělou spolupráci, proto základním prvkem studia je projekt s návrhem prvku molekulární elektroniky a jeho charakterizací.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.

Garant

doc. Ing. et Ing. Ivo Kuřitka, Ph.D. et Ph.D.prof. Ing. František Schauer, DrSc.