Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Term. metody a relax. chování polymerů (TCPM / TWC4T)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TCPM / TWC4T - Term. metody a relax. chování polymerů, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vliv teplotní a mechanické historie, podmínek měření a použité metody na získané hodnoty měřené veličiny metodami termální analýzy. Strukturní relaxace polymerů.- Měření mechanických vlastností polymerních vzorků metodami destruktivními a nedestruktivními metodami testování.- DMA, kríp a relaxace. Měření při konstantní změně teploty a izotermická měření. Časově teplotní superpozice naměřených dat.- Dilatometrie objemová a délková. Stanovení přechodových teplot, koeficientů teplotní roztažnosti, měrné hmotnosti a krystalinity polymerních materiálů.- Termogravimetrická analýza.- Kalorimetrie. Základní typy měření a charakterizace materiálů jako jsou přechodové teploty, kvantifikace a identifikace termických dějů při analýze neznámého vzorku. Metody kalibrace přístroje DSC (diferenční snímací analýza). DTA - diferenční termická analýza.- p-v-T charakteristiky polymerních tavenin a pevných vzorků. Objemový modul.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základních metodách termické analýzy polymerů. Umí navrhnout vhodnou metodu a podmínky pro vlastní měření. Je schopen výsledky vyhodnotit a interpretovat.

Literatura

1.Šesták J. Měření termo-fyzikálních vlastností pevných látek. Praha, 1982. 4.Struik L. C. E. Physical Aging in Amorphous Polymers and Other Materials. Amsterdam, 1978. 5.Zoller P., Walsh D. Standard Pressure-Volume-Temperature Data for Polymers. Lancaster, 1995. 2.Haward R. N., Young R. J. The physics of glassy polymers. London, 1997. 3.Hatakeyama T., Quin F.X. Thermal Analyses, Fundamentals and applications to polymer science. England, 1994.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaStudent v rámci předmětu musí provést experiment odpovídajícího zaměření, který bude součástí jeho disertační práce. Výsledky předá ke zkoušce ve formě manuskriptu publikace (případně její části), nebo formou zprávy o projektu.Ústí zkouška - znalost probrané látky z přednášených tématických okruhů.

Garant

doc. Ing. et Ing. Ivo Kuřitka, Ph.D. et Ph.D.doc. Ing. Petr Slobodian, Ph.D.