Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do vinařství (TUACHP / T1UVI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / T1UVI - Úvod do vinařství, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do vinařství -- botanický původ , historie a geografie révy vinnéCílem předmětu je seznámit studenty s těmito tematickými celky:1) Botanický a historický původ révy vinné, její vývoj a šíření ve světovém, evropském a tuzemském měřítku.2) Vinařství nejen jako součást zemědělství a začlenění jeho produktů do gastronomických soustav a produktů jeho zbytkové biomasy s významným obsahem biologických hodnot i pro nepotravinářský bio-průmysl, ale i jako součást tvářnosti krajiny, životního prostředí a kulturnosti regionálních celků.3) Hlavní rysy klimatických, terenních a půdních stanovišť a bio-agrotechnických předpokladů komplexní vinařské produkce.4) Ampelografie, volba odrůdového zastoupení dle stanovištních podmínek a zamýšlených produkčních cílů. Vzájemná návaznost stanovištních podmínek (předpokladů) a ekonomicko společenské efektivnosti. Studenti budou seznámeni s ampelografií domácích i zahraničních odrůd révy vinné v objektech vinařského arboreta Sádek. Dále pak se zásadami a metodami výpočtu dávek živin a dávek ochranných pesticidních látek ve smyslu pěstitelských fytopatologických a zdravotnických zásad.5) Vliv specifiky vinařské krajiny na posílení turistických zájmů, neboť v těchto regionech bývá obvykle méně pracovních příležitostí.6) Poznání analytických a senzorických hodnot charakteristických modelů evropských a světových vín která přicházejí v úvahu pro import do ČR. Již v současné době přes 60% spotřeby vína se importuje a to více než polovina formou rozpracované výroby, se záměrem dalších finalizačních úprav.7) Rámcové stabilizační systémy modelů těchto vín, jako předlohy pro konkretní importované dodávky.8) Řízení technologické přípravy vín před importem na základě biochemických a enologických analýz a senzorického posouzení.9) Technologické postupy úpravy importovaných vín dle záměrů jejich použití v rámci domácích a hraničních trhů.10) Prognoza volby typů importovaných vín na základě vývoje zájmů zákazníků domácích i zahraničních.11) Specifické postavení vín a celé vinařské produkce v České republice.12) Odborný enologický průzkum k efektivnímu navýšení tuzemské vinařské produkce do vyšších kvalitativních hodnot.13) Sestavení pracovní vinotéky zájmových geografických produkčních lokalit.14) Legislativa produkce hroznů a hroznové šťávy ve smyslu Zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a příslušných nařízení Rady a Komise EU.

Požadavky

Zápočet: podmínkou udělení zápočtu je 70 % účasti na seminářích, absolvování min. 1 průběžného kontrolního testu, splnění zápočtového testu min. na 70 %. Zvládnutí předepsané látky na základě přednášek, seminářů a literatury.Klasifikovaný zápočet

Garant

prof. Ing. Vlastimil Fic, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Fic, DrSc.