Předmět Analýza potravin (TUACHP / T6AN)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / T6AN - Analýza potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Základní principy a teoretické základy analýzy potravin.- Stanovení vody.- Stanovení sušiny.- Minerální látky v potravinách.- Dusíkaté látky.- Lipidy.- Sacharidy a polysacharidy.- Aromatické látky.- Organické kyseliny.- Třísloviny.- Přírodní barviva.- Vitamíny a biogenní prvky.- Kontaminující cizorodé látky - kontaminanty.- Aditivní cizorodé látky.
Získané způsobilosti
Absolvent kurzu získá přehled o použití metod důležitých pro produkci a bezpečnost potravin. Student má znalosti o nově vyvíjených postupech přípravy vzorků a perspektivních metodách analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.
Literatura
Multon J.- L. Analysis of food constituents. J. Wiley, New York , 1997. DAVÍDEK, J., VELÍŠEK, J. Analýza potravin. Praha : VŠCHT, 1988. Príbela A. Analýza potravin. STU Bratislava, 1991. Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994. Belitz H.- D., Grosch W. Food Chemistry. 2nd Ed. Springer-Verlag, Berlin, Heidleberg, New York , 1999. Nollet L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol.1, Vol.2. Marcel Dekker, New York , 1996. Velíšek J. Chemie potravin. Ossis, Tábor , 1999. Davídek J. a kol.: . Laboratorní příručka analýzy potravin. SNTL Praha, 1977.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zápočet, zkouškaPožadavky: 100% aktivní účast na seminářích, 100% výsledek ZP + splnění podmínek laboratořeZkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů.
Garant
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.
Vyučující
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.