Předmět Hodnocení vína (TUACHP / T6HV)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / T6HV - Hodnocení vína, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Osnova předmětu v členění dle týdnů v semestru1) Složení hroznů révy vinné, moštů a vín a jejich kvalitativní zatřídění do jakostních skupin.2) Základní parametry pro hodnocení vín.3) Minerální látky a jejich úloha ve víně.4) Oxid siřičitý, vlastnosti a použití v technologii výroby vína.5) Polyfenolické látky, vlastnosti, funkce a způsoby jejich stanovení ve vínech. Metody stanovení.6) Sacharidy a kyseliny - základní chemické, biochemické a enologické analýzy vína.7) Malá vinařská laboratoř - použití a praktická aplikace.8) Využití smyslových orgánů pro hodnocení vín.9) Bodovací stupnice a škály, slovní hodnocení vín, vyplňování protokolů.10) Zvláštnosti a odlišnosti hodnocení domácích vín, importovaných v cisternách a určených pro dalšíúpravu a zpracování (Výroba vín dezertních, aromatizovaných, šumivých a perlivých).
Získané způsobilosti
Absolvent předmětu se bude orientovat v otázkách základních hodnotících parametrů z oblasti jednoduchých orientačních zkoušek, kvalitativních a kvantitativních postupů hodnocení základních charakteristik vín, včetně základního legislativního rámce. Bude disponovat poznatky z oblasti klasických i jednoduchých instrumentálních metod na stanovení parametrů pro hodnocení vín. Bude se umět orientovat v základní problematice řízení a kontroly celého technologického procesu. Součástí bude také rozšíření poznatků z oblasti senzorické analýzy a jejich propojení s objektivními hodnotícími parametry.
Literatura
OIV. COMPENDIUM OF INTERNATIONAL METHOD OF WINE AND MUST ANALYSIS, Vol.1, 2. 75008 Paris, France, 2014. ISBN 979-10-91799-18-8.ČR. ČR: Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek v potravinách ve znění vyhlášek č.152/2005 Sb. a č. 431/2005 Sb. Praha, 2005. ČR. ČR: Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR č. 54/2002 Sb. ve znění vyhlášek č. 318/2003 Sb., č. 270/2005 Sb. a č. 514/2006 Sb. Praha, 2006. ČR. ČR: Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 323/2004 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství. Sbírka zákonů České republiky, částka 108/2012. Praha, 2012. ČR. ČR: Zákon č. 321/2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství). Sbírka zákonů České republiky, částka 105/2004. Praha, 2004. Fic V. a kol. Víno ? analýza, technologie výroby, gastronomie. Sborník aplikačních postupů, 2Theta, 2014, 126 s. Čestý Těšín, 2014. ISBN 978-80-86380-71-1.
Požadavky
Odpovídající znalosti z biologie, mikrobiologie, biochemie, anorganické, organické, analytické chemie. Znalost základních analytických výpočtů.
Garant
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.
Vyučující
doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.