Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza a hodnocení potravin (TUACHP / T7AHO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / T7AHO - Analýza a hodnocení potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Organizace kontroly jakosti v praxi, analýza a hodnocení surovin a materiálů pro výrobu potravin.- Odběry, úpravy a zpracování vzorků před analýzou.- Stanovení vody a sušiny pomocí optických nespektrálních metod.- Analýza minerálních složek potravin optickými spektrálními metodami a způsoby mineralizace vzorků.- Stanovení základních výživových složek potravin instrumentálními metodami.- Stanovení dusíkatých látek separačními (HPLC) a elektromigračními metodami.- Stanovení lipidických složek separačními metodami (GC).- Stanovení sacharidů a polysacharidů separačními metodami v kombinaci s hmotností spektrometrií (MS).- Analýzy senzoricky aktivních látek v potravinách instrumentálními metodami.- Stanovení aromatických látek separačními metodami a metodami molekulové spektrometrie (UV, VIS, IR).- Stanovení organických kyselin, tříslovin a fenolických látek metodami molekulové spektrometrie.- Stanovení specifických přírodních složek potravin - přírodních barviv, vitamínů a enzymů - instrumentálními metodami analýzy (NMR).- Identifikace a stanovení cizorodých látek v potravinách (aditiva, kontaminanty) kombinovanými metodami (HPLC-MS, GC-MS, CZE-MS, ICP-MS).- Speciální metody pro analýzu a hodnocení potravin (NMR, ELISA, RIA, PCR).

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá širší přehled o možnostech stanovení jednotlivých součástí potravin moderními instrumentálními metodami analýzy. Součástí přehledu jsou nově vyvíjené postupy přípravy vzorků a perspektivní metody analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.

Literatura

PRÍBELA, A. Analýza potravin. Cvičenie. (Skriptum). Bratislava : STU, 1991. ISBN 80-227-0374-5.Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3.ed., ITP New York, 1994. Szpunar, Joanna. Hyphenated techniques in speciation analysis. Cambridge : RSC, 2003. ISBN 0-85404-545-7.Chemie potravin. Vyd. 2. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 1991. ISBN 8070800976.Inductively coupled plasma mass spectrometry handbook. 1st pub. Oxford : Blackwell ; Boca Raton, FL : CRC Press, 2005. ISBN 1-4051-0916-5.Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988. Davídek, J. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha : SNTL, 1977. Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: aktivní účast na cvičeních a seminářích - 100%.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů.

Garant

doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.Ing. Martina HrabalíkováIng. Josef OsičkaIng. Daniela Sumczynski, Ph.D.Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.Ing. Mgr. Jarmila Vávra Ambrožová