Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie přídat. látek a doplňků potravin (TUACHP / T8PPD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / T8PPD - Chemie přídat. látek a doplňků potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Význam, funkce a způsoby použití potravinových přísad.- Všeobecné legislativní a zdravotní aspekty přidávání potravinových přísad do potravin.- Odběry, úpravy a zpracování vzorků před analýzou.- Rozdělení, mechanismy působení a metody stanovení antioxidantů.- Rozdělení, mechanismy působení a metody stanovení konzervantů.- Rozdělení, struktura a metody stanovení aromatických látek.- Rozdělení, struktura a metody stanovení ostatních senzoricky aktivních látek.- Rozdělení, struktura a metody stanovení látek upravujících vzhled potravin.- Rozdělení, struktura a metody stanovení látek upravujících texturní vlastnosti potravin.- Látky zvyšující biologickou hodnotu potravin.- Fyziologická a legislativní omezení příjmu potravních doplňků.- Moderní separační metody na dělení a stanovení potravinových přísad.- Stanovení a identifikace přírodních složek potravin kombinovanými istrumentálními metodami analýzy(HPLC-MS, GC-MS, CZE-MS, ICP-MS).- Speciální metody pro analýzu potravinových přísad (NMR, ELISA, RIA, PCR).

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu má znalosti o možnostech stanovení jednotlivých součástí potravin moderními instrumentálními metodami analýzy. Orientuje se v nově vyvíjených postupech přípravy vzorků a perspektivních metodách analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.

Literatura

PRÍBELA, A. Analýza potravin. Cvičenie. (Skriptum). Bratislava : STU, 1991. ISBN 80-227-0374-5.Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practice. 3.ed., ITP New York, 1994. Szpunar, Joanna. Hyphenated techniques in speciation analysis. Cambridge : RSC, 2003. ISBN 0-85404-545-7.Inductively coupled plasma mass spectrometry handbook. 1st pub. Oxford : Blackwell ; Boca Raton, FL : CRC Press, 2005. ISBN 1-4051-0916-5.Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988. Davídek, J. Laboratorní příručka analýzy potravin. Praha : SNTL, 1977. Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.Meyer V.R. Practical high-performance liquid chromatography. 4.ed, J.Wiley and Sons, NY USA, 2004.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaDocházka: aktivní účast na cvičeních a seminářích - 80%.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů.

Garant

doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.Ing. Michal Rouchal, Ph.D.