Předmět Speciální gastronomické technologie (TUACHP / T8SGT)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / T8SGT - Speciální gastronomické technologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Vývoj gastronomie, její perspektivy, principy a pravidla.- Složení pokrmů.- Faktory ovlivňující proces přípravy pokrmů.- Předběžná úprava potravin a surovin.- Změny během předběžných úprav.- Přednosti a rizika konzumace syrových potravin.- Tepelná úprava potravin.- Změny během tepelné úpravy potravin.- Chlazení a mrazení pokrmů.- Molekulární gastronomie.- Světová gastronomie.- Tradiční pokrmy a potraviny (lidová strava, regionální pokrmy).- Convenience food, fast food.- Nové technologie a zařízení v gastronomii.
Získané způsobilosti
Student má znalosti o nejnovějších trendech v gastronomii v České republice a zahraničí, poznatky aplikuje v praxi.
Literatura
Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin I. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin II. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.Simon Guellen Field. Culinary reactions. Chicago, 2012. ISBN 978-1-56976-706-1.This, Hervé. Kitchen mysteries : revealing the science of cooking = Les secrets de la casserole. New York : Columbia University Press, 2007. ISBN 978-0-231-14170-3.This, Hervé. Molecular gastronomy : exploring the science of flavor. New York : Columbia University Press, 2006. ISBN 978-0-231-13312-8.César Vega et al. The kitchen as laboratory. New York, 2012. ISBN 978-0-231-15344-7.
Požadavky
Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: povinná docházka na cvičeních 100%.Zkouška: test (nutno získat minimálně 70%) a ústní zkouška - znalost probrané látky z probíraných tematických okruhů.
Garant
Ing. Jiří Mlček, Ph.D.
Vyučující
Ing. Jiří Mlček, Ph.D.Ing. Jiří Mlček, Ph.D.