Předmět Principy úchovy potravin (TUACHP / TE7PU)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / TE7PU - Principy úchovy potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
- Chemické složení konzervárenských surovin z aspektu konzervace.- Činitelé ovlivňující údržnost potravin a jejich klasifikace.- Vylučování mikroorganismů z prostředí.- Tepelná sterilace, výpočet kontrolních kritétií sterilačního režimu.- Aplikace osmoanabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace xeroanabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace psychroabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace kryoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace chemoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Aplikace cenoabiotických metod a její vlivy na procesy v potravinářských materiálech.- Přehled technologických procesů u hlavních skupin konzervárenských výrob.- Technologická specifika při provozní aplikaci přímých konzervačních metod.- Technologická specifika při provozní aplikaci nepřímých aplikaci konzervačních metod.- Technologie speciálních konzervárenských výrob.
Získané způsobilosti
Student má znalosti o technologických principech a operacích, ke kterým dochází během výroby jednotlivých typů konzervárenských výrobků. Rozumí základním chemickým procesům, ke kterým dochází v průběhu zpracování konzervárenských surovin. Student se orientuje v základních jakostních vadách konzervovaných potravin. Student dokáže poukázat na základní biologická, chemická a fyzikální rizika ohrožující bezpečnost výrobků a dokáže navrhnout postupy minimalizace těchto rizik. Student ovládá základní typy a způsoby balení konzervovaných potravin.
Literatura
KYZLINK, V. Základy konzervace potravin. Praha : SNTL, 1980. VALÁŠEK P., ROP, O. Základy konzervace potravin. Zlín , 2007. ISBN 978-80-7318-587-9.ROP, O., VALÁŠEK, P., HOZA, I. Teoretické principy konzervace potravin I.- Hlavní konzervárenské suroviny. UTB ve Zlíně, 2005. INGR, I. Základy konzervace potravin. MZLU Brno, 1997. ZEUTHEN, P., BOGH-SORENSEN, L. Food Preservation Techniques. Woodhead Publishing., 2003. ISBN 978-1-85573-530-9.VELÍŠEK, J. a kol. Chemie potravin I ? III. Tábor: OSSIS, 1995. KYZLINK, V. Principles of food preservation. ELSEVIER Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, 1990. ISBN 0-444-98844-0.FRANCIS, FREDERICK, J. Wiley Encyclopedia of Food Science and Technology (2nd Edition) Volumes 1-4. John Wiley & Sons, 2003. ISBN 978-1-59124-460-8.
Požadavky
Zápočet: podmínkou udělení zápočtu je absolvování 100 % laboratorních cvičení, řádné vypracování a přijetí protokolů k jednotlivým úlohám; 80 % účasti na seminářích, absolvování 2 průběžných kontrolních testů, splnění zápočtového testu min. na 70 %. Způsob zakončení předmětu ? zkouška. (podmínkou je udělený zápočet).Písemný test před ústní zkouškou: získání min. 70 % z možných bodů.Ústní zkouška: prokázání odpovídajících znalosti probíraných tématických okruhů.
Garant
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.
Vyučující
doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.