Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Instrumentální metody analýzy potravin (TUACHP / TWPI4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / TWPI4 - Instrumentální metody analýzy potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Zásady odběru representativních vzorků a příprava vzorků k měření pro zajištění jakosti naměřených dat.- Nejdůležitější analytické metody používané v potravinářství.- Optické metody - AAS, AES, MAS a NIRS spektrometrie.- Elektrochemické metody - rozpouštěcí a adsorptivní voltametrie.- Separační metody.- Plynová a kapalinová chromatografie.- Elektromigrační metody.- Hmotnostní spektrometrie.- Kombinované metody (HPLC-MS, GC-MS, CZE-MS, ICP-MS).- Anorganická stopová analýza.- Analytická chemie přírodních organických látek.- Analytická chemie aditiv a kontaminantů.- Analytická chemie majoritních složek.- Speciální metody pro analýzu a hodnocení potravin (NMR, EPR, ELISA, RIA, PCR).

Získané způsobilosti

Student má znalosti principů metod instrumentální chemické analýzy. Orientuje se v možnostech jejich aplikace na daný typ analyzovaného materiálu a korektního vyhodnocení získaných dat v laboratořích zabývajících se hodnocením jakosti a zdravotní bezpečnosti potravin i dalších institucích.

Literatura

Kealey, D., Haines, P.J. Analytical Chemistry. Oxford, BIOS Sci. Publ., 2002. Kellner, R. et al. Analytical Chemistry. Weinheim, Wiley-VCH, 1998. Holzbecher, Z., Churáček, J. Analytická chemie. Praha : SNTL, 1987. Churáček, J. et al. Analytická separace látek. 384 s. Praha, SNTL, 1990. Kubáň, Vlastimil. Analýza potravin. Vyd. 1. V Brně : Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994. Skoog, D.A. et al. Fundamentals of Analytical Chemistry. Sounders College Publ., 1996, 423 pp. Philadelphia, 1996. Szpunar, Joanna. Hyphenated techniques in speciation analysis. Cambridge : RSC, 2003. ISBN 0-85404-545-7.Inductively coupled plasma mass spectrometry handbook. 1st pub. Oxford : Blackwell ; Boca Raton, FL : CRC Press, 2005. ISBN 1-4051-0916-5.Montaser A., Golightly D.W. Inductively Coupled Plasmas in Analytical Atomic Spectrometry. 2nd ed., VCH New York, 1992. ISBN 1-56081-514-0.Kinston H. M., Jassie L. Introduction to microwave sample preparation. ACS, Washington DC, 1988. Skoog, D. A., Leary, J. J. Principles of Instrumental Analysis, 4th Ed., Sanders Coll. Publ. Philadelphia, 1992. Eckschlager, K., Horsák, I., Kodejš, Z. Vyhodnocování analytických výsledků a metod. 224 s. Praha, SNTL/ALFA, 1980.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, ústní zkouška.

Garant

prof. RNDr. Vlastimil Kubáň, DrSc.