Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Gastronomická technologie II (TUACHP / TXGT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / TXGT2 - Gastronomická technologie II, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Vlastnosti potravin.- Faktory ovlivňující proces přípravy pokrmů.- Předběžná úprava potravin a surovin.- Změny během předběžných úprav.- Přednosti a rizika konzumace syrových potravin.- Tepelná úprava potravin - formy tepelného přenosu.- Tepelná úprava potravin - vaření, dušení, pečení, opékání.- Tepelná úprava potravin - smažení, pražení, uzení, pufování, mikrovlnný ohřev aj.- Změny během tepelné úpravy potravin - sacharidy, tuky, bílkoviny.- Změny během tepelné úpravy potravin - vitaminy, minerální látky, barviva a ostatní pozitivní a negativní změny.- Procesy s odebíráním tepla.- Změny během chlazení a mrazení.- Změny během skladování.- Doplňkové procesy.

Získané způsobilosti

Student má znalosti o základních principech procesů probíhajících při přípravě pokrmů. Aplikuje získané poznatky v praxi.

Literatura

Kadlec, Pavel. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava : Key Publishing, 2010. ISBN 978-80-7418-051-4.Jana Dostálová. Co se děje s potravinami při přípravě pokrmů. Praha, 2008. ISBN 978-80-903820-8-4.Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin I. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-15-2.Jan Velíšek, Jana Hajšlová. Chemie potravin II. Tábor, 2009. ISBN 978-80-86659-16-9.Jaroslav Balaštík. Vaříme rádi (ale ne každý den..). Ostrožská Nová Ves, 2008. ISBN 978-80-86528-15-1.Harold McGhee. On food and cooking. New York, 2004. ISBN 978-0-684-80001-1.Mikeš V. Proč se klepou řízky-chemie v kuchyni. Praha, 2008. ISBN 978-80-7363-143-7.Gajdůšek S. Společné stravování. Brno, 1999. ISBN 80-7157-395-7.Barham, Peter. The science of cooking. Berlin : Springer, 2001. ISBN 3-540-67466-7.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouškaZápočet: seminární práce, povinná docházka na cvičeních 100%.Zkouška: test (nutno získat minimálně 70%) a ústní zkouška - znalost probrané látky z probíraných tematických okruhů.

Garant

Ing. Jiří Mlček, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jiří Mlček, Ph.D.Ing. Helena Družbíková, Ph.D.Ing. Jiří Mlček, Ph.D.