Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza potravin (TUACHP / TYAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / TYAN - Analýza potravin, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní principy a teoretické základy analýzy potravin.- Stanovení vody.- Stanovení sušiny.- Minerální látky v potravinách.- Dusíkaté látky.- Lipidy.- Sacharidy a polysacharidy.- Aromatické látky.- Organické kyseliny.- Třísloviny.- Přírodní barviva.- Vitamíny a biogenní prvky.- Kontaminující cizorodé látky - kontaminanty.- Aditivní cizorodé látky.

Získané způsobilosti

Absolvent kurzu získá přehled o použití metod důležitých pro produkci a bezpečnost potravin. Student má znalosti o nově vyvíjených postupech přípravy vzorků a perspektivních metodách analýzy včetně výhod a nevýhod jednotlivých postupů a metod pro vybrané důležité skupiny analytů.

Literatura

Multon J.- L. Analysis of food constituents. J. Wiley, New York , 1997. DAVÍDEK, J., VELÍŠEK, J. Analýza potravin. Praha : VŠCHT, 1988. Príbela A. Analýza potravin. STU Bratislava, 1991. Pomeranz Y., Meloan C.E. Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed. New York , 1994. Belitz H.- D., Grosch W. Food Chemistry. 2nd Ed. Springer-Verlag, Berlin, Heidleberg, New York , 1999. Nollet L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol.1, Vol.2. Marcel Dekker, New York , 1996. Velíšek J. Chemie potravin. Ossis, Tábor , 1999. Davídek J. a kol.: . Laboratorní příručka analýzy potravin. SNTL Praha, 1977.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet, zkouškaPožadavky: 100% aktivní účast na seminářích, 100% výsledek ZP + splnění podmínek laboratořeZkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů.

Garant

doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.doc. Ing. Miroslav Fišera, CSc.Ing. Daniela Sumczynski, Ph.D.Ing. Soňa Škrovánková, Ph.D.Ing. Vladimíra Zemanová