Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vinařská technologie (TUACHP / TZVIT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUACHP / TZVIT - Vinařská technologie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osnova předmětu v členění dle týdnů v semestru1) Složení hroznů révy vinné, jejich kvalitativní zatřídění do jakostních skupin.2) Technologické postupy výroby vín bílých, získávání hroznové šťávy a její příprava pro fermentační proces řízení fermentačního procesu.3) Technologické postupy výroby vín růžových, přípravy hroznů. Jejich lisování a průběh fermentačního procesu.4) Technologické postupy výroby vín červených, příprava rmutu pro fermentaci, řízení fermentace a celého procesu a celého stádia lisování rmutu.5) Úprava obsahu cukrů a kyselin přislazováním a odkyselováním moštů a rmutů, použití aditiv.6) Základní chemické, biochemické a enologické analýzy v technologii vína.7) Kultury kvasinek, jejich přehled, charakteristika, teorie kvasných procesů a praktická aplikace.8) Nedostatky a vady vína způsobené prostředím a dalšími vnějšími vlivy v průběhu pěstitelských a technologických postupů.9) Nemoci (choroby) vína vznikající vlivem mikroorganizmů, pocházející od sklizňových operací a z průběhu celého technologického postupu.10) Zvláštnosti a odlišnosti vín, importovaným v cisternách a určených pro další úpravu a zpracování.11) Výroba vín dezertních a všech aromatizovaných produktů ve smyslu novelizovaného nařízení Evropského parlamentu a Rady ES 1601.12) Výroba vín šumivých a perlivých, ve smyslu platného Zákona o vinohradnictví a vinařství ČR a příslušných novelizovaných nařízení Evropského společenství.13) Příprava dalších produktů fermentovaných i nefermentovaných na bázi hroznové šťávy a vína.14) Základy enologického a senzorického hodnocení různých typů vín a jejich vzájemné vztahy.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu se bude orientovat v otázkách původu, technologie a charakteristikách jednotlivých odrůd a typů vín včetně základního legislativního rámce. Bude disponovat poznatky z oblasti klíčových technologických operací v celém rozsahu výroby "z vinice do sklenice". Bude se umět orientovat v základní problematice řízení a kontroly celého technologického procesu.

Požadavky

Odpovídající znalosti z biologie, mikrobiologie, biochemie, anorganické, organické, analytické chemie. Znalost základních technologických výpočtů.

Garant

prof. Ing. Vlastimil Fic, DrSc.doc. Ing. Pavel Valášek, CSc.