Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Farmakochemie (TUCH / T8FCH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUCH / T8FCH - Farmakochemie, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Základní pojmy a definice, principy vzájemného působení organismu a léčiv, vývojové etapy léčiv.- Analgetika.- Léčiva centrální nervové soustavy - celková anestetika, sedativa a hypnotika.- Léčiva centrální nervové soustavy - psychofarmaka.- Léčiva vegetativní nervové soustavy - adrenergika a antiadrenergika.- Léčiva vegetativní nervové soustavy - cholinergika a anticholinergika. Myotropní spasmolytika.- Lokální anestetika, myorelaxancia, antitusika a expektorancia.- Antialergika a antihistaminika.- Léčiva oběhové soustavy.- Léčiva trávicí soustavy.- Protiinfekční a protiinvazní látky.- Cytostatika.- Dermatologika.- Metody navrhování nových léčiv, správná výrobní praxe.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v obecné farmakochemii, ovládá základní pojmy a definice, rozumí principům vzájemného působení organismu a léčiv. Má znalosti o metodách používaných v designu léčiv a pravidlech registrace léčiv. Dokáže aplikovat zásady správné výrobní praxe.

Literatura

Hampl F., Rádl S., Paleček J. Farmakochemie. Praha, 2007. ISBN 978-80-7080-639-5.Hanika, J. Farmaceutické inženýrství. Praha: VŠCHT, 2013. LÜLLMANN, H., MOHR, K., WEHLING, M. Farmakologie a toxikologie. Praha: Grada Publishing, 2004. Hynie, S. Farmakologie v kostce. 2. vyd. Praha: Triton, 2009. KLEEMANN, A., ENGEL, J., KUTSCHER, B., REICHERT, D. Pharmaceutical Substances, Syntheses, Patents, Applications. 5th Ed. Stuttgart: Thieme, 2009. Komárek, P., Rabišková, M. Technologie léků. 3. vyd. Praha: Galén, 2006. Lincová, Dagmar. Základní a aplikovaná farmakologie. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha : Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-373-0.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka: povinná na první přednášku, na přednášku, kdy se píše test, a do seminářů.Test: na jedné přednášce se píše test, z nějž musí student získat alespoň polovinu plného počtu bodů, jinak ho musí psát znovu.Zápočet: z testu alespoň polovina plného počtu bodů.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, písemná zkouška.

Garant

doc. Ing. Stanislav Kafka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Stanislav Kafka, CSc.prof. Ing. Antonín Klásek, DrSc.