Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metody syntézy org.látek (TUCH / TE7MS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUCH / TE7MS - Metody syntézy org.látek, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Redukce násobných vazeb mezi atomy uhlíku, hydrogenolýza.- Redukce funkčních skupin s atomy kyslíku, dusíku a síry.- Oxidace uhlovodíků.- Oxidace derivátů uhlovodíků.- Zavádění atomů halogenů do molekul - adice halogenovodíků, halogenů a hypohalogenkyselin na C=C, substituce atomu H atomem halogenu.- Zavádění atomů halogenů do molekul - substituce hydroxylové skupiny atomem halogenu, přeměna karbonylových sloučenin na geminální dihalogenderiváty, nahrazení atomu halogenu atomem jiného halogenu, substituce atomu kovu atomem halogenu.- Nitrace, nitrosace a sulfonace.- Alkylace alifatických sloučenin.- Alkylace a acylace aromatických sloučenin.- Příprava organokovových sloučenin, přeměny a syntetické využití především organohořečnatých, organolithných a organozinečnatých sloučenin.- Diazotace, substituce diazoniové skupiny za tvorby kyslíkatých, dusíkatých a sirných derivátů, kopulační reakce, tvorba vazby C-C.- Knoevenagelova reakce, P-ylidy, Wittigova reakce, Hornerova - Wadsworthova - Emmonsova reakce.- Darzensova reakce, S-ylidy a jejich využití k přípravě derivátů oxiranu.- Chránicí skupiny v organické syntéze. Chránění hydroxylové, karbonylové, karboxylové a aminoskupiny.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice metod zavádění a transformace funkčních skupin v molekulách organických sloučenin.

Literatura

McMurry, J. Organická chemie. Brno: VUTIUM, 2007. Svoboda J. a kol. Organická syntéza I. Praha, VŠChT, 2000. ISBN 80-7080-385-1.Červinka O. a kol. Chemie organických sloučenin. SNTL Praha, 1985.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zkouška.Docházka: povinná účast v seminářích.Zkouška: prokázání znalosti probíraných tématických okruhů, písemná zkouška.

Garant

doc. Ing. Stanislav Kafka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Stanislav Kafka, CSc.