Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální chemie II (TUFMI / T7FY2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TUFMI / T7FY2 - Fyzikální chemie II, Fakulta technologická ve Zlíně, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Chemická kinetika - rychlost reakce, rychlostní rovnice, rychlostní konstanta, řád a molekularita reakce.- Formální kinetika reakcí I. a II. řádu, zlomkový čas reakce, stanovení řádu reakce a rychlostní konstanty.- Teplotní závislost reakční rychlosti, Arrheniova rovnice, srážková teorie, teorie aktivovaného komplexu.- Systémy simultánních reakcí, reakce zvratné, následné a bočné, aproximace stacionárního stavu.- Homogenní a heterogenní katalýza - princip a vybrané kinetické modely. Adsorpce na pevné fázi, Langmuirova a Freundlichova izoterma.- Elektrochemie - vedení proudu v elektrolytech, měrná a molární vodivost, pohyblivost iontu, převodová čísla.- Teorie kyselin a zásad, disociační konstanta, výpočty pH a složení roztoku, amfolyty, izoelektrický bod.- Termodynamika elektrolytů, střední aktivitní koeficient, elektrochemické články, Nernstova rovnice, elektrodové potenciály, redoxni reakce.- Elektrolýza, Faradayovy zákony, polarizace elektrod, polarografie.- Koloidní soustavy a jejich klasifikace, kinetické vlastnosti, koagulace.- Makromolekuly v roztoku, náhodné klubko, gyrační poloměr, distribuční funkce, střední velikosti a molekulové hmotnosti.- Metody stanovení molekulové hmotnosti - osmometrie, sedimentace, rozptyl světla, viskozimetrie.- Termodynamika roztoků polymerů, mřížková teorie, fázové rovnováhy v roztocích polymerů, frakcionace.

Získané způsobilosti

Student je schopný realizovat získané znalosti při řešení fyzikálně-chemických problémů v chemických a technologických disciplínách včetně hodnocení a zpracování energetických bilancí. Využívá praktické dovednosti, které získal v laboratorním cvičení z tohoto předmětu.

Literatura

Šimek, L., Hrnčiřík, J. Fyzikální chemie I. UTB Zlín , 2007. ISBN 978-80-7318-324-0.Atkins, P. W. Atkins´physical chemistry. 7th ed. New York : Oxford University Press, 2002. ISBN 198792859.Moore, W.J. Fyzikální chemie. SNTL Praha, 1979. Šimek, L., Hrnčiřík, J. Fyzikální chemie II : Koloidní a makromolekulární systémy. Zlín : UTB, 2005. ISBN 80-7318-325-0.Pouchlý, Julius. Fyzikální chemie makromolekulárních a koloidních soustav. Vyd. 2. Praha : Vysoká škola chemicko-technologická, 2001. ISBN 807080422X.Erdos, E., Pick, J., Černý, Č., Pouchlý, J. Fyzikální chemie v otázkách I, II, III. Praha : Academia, 1975. Novák J. a kol. Příklady a úlohy z fyzikální chemie. Praha, 2000. ISBN 80-7080-394-0.Adamcová, Z. Příklady a úlohy z fyzikální chemie. Praha : SNTL, 1989.

Požadavky

Způsob zakončení předmětu - zápočet, zkouška.Zápočet je společný za výpočetní seminář i laboratorní cvičení. Podmínky jeho udělení jsou následující:Semináře: povinná účast - omluveny pouze dvě neúčasti. V případě, že student nebyl více než 2x na výpočetním cvičení, musí za každou absenci vypočítat 5 příkladů z tématu, na kterém chyběl. Podmínkou udělení zápočtu je dále úspěšné napsání dvou písemek (uprostřed a na konci semestru). V případě, že student nenapsal kteroukoliv z těchto písemek, tj. nezískal podle stupnice ECTS hodnocení "A" - "E", musí ji opakovat. K tomu budou k dispozici dva opravné termíny, na každém z nichž bude možno opakovat libovolnou z těchto písemek (i obě). Laboratorní cvičení: 100%-ní docházka, dále pak zpracování a odevzdání 6 protokolů, které vyhoví průběžné kontrole a bodovému hodnocení (tj. získ více než 50% včetně testů z laboratoří). Zkouška: znalost probrané látky ze všech tematických okruhů ústní nebo písemnou formou.

Garant

RNDr. Marek Ingr, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Marek Ingr, Ph.D.RNDr. Marek Ingr, Ph.D.